Stikstofplan Van der Wal: boer die sneller stopt, krijgt meer geld

Hoe sneller een boer die stikstof uitstoot in de buurt van een beschermd natuurgebied zich laat uitkopen door de overheid, hoe meer geld hij hiervoor kan krijgen.

Stikstofplan+Van+der+Wal%3A+boer+die+sneller+stopt%2C+krijgt+meer+geld
© Dirk Hol

Dat lijkt een van de maatregelen te worden die minister Christianne van der Wal (VVD) voor Natuur en Stikstof vrijdag zal aankondigen in een brief over het stikstofbeleid voor de komende jaren. Ze laat ook onderzoeken in welke gebieden de nood het hoogst is, maar wat er precies gebeurt met boeren in de 'rode gebieden', wordt in de brief nog niet bekendgemaakt.

In een debat eerder deze maand kondigde de bewindsvrouw al aan dat ze met zo'n prijsprikkel boeren in kritische gebieden snel hoopt te verleiden tot stoppen. Het kabinet wil er zo voor zorgen dat de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden snel wordt verminderd. Ook hoopt Van der Wal op deze manier zoveel mogelijk te voorkomen dat er boeren gedwongen worden te stoppen, maar dat valt niet uit te sluiten, waarschuwde de minister al eerder.


'Dat is een ramp voor ondernemers. Je moet er niet aan denken dat je generatie na generatie met hart en ziel aan het ondernemen bent en dan wordt onteigend door de overheid. Ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen, maar dat is eerlijk gezegd niet voor ieder gebied in Nederland haalbaar.'


Niet langer wachten

De natuur in bepaalde Natura 2000-gebieden is volgens Van der Wal in een dusdanig slechte staat, dat niet nog twee jaar kan worden gewacht om te kijken wat er vanuit de gebiedsgerichte aanpak gebeurt. 'In sommige gebieden is meer nodig dan de komende jaren alleen maar uitgaan van vrijwillige opkoop. Ik onderzoek nu waar we processen naar voren kunnen halen. Hoe we kunnen belonen, maar ook hoe we tegelijkertijd strakker kunnen sturen met een stevige deadline', zei ze in het debat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer