Provincie wil naar 75 procent stikstofreductie Zuidoost-Friesland

Provincie Fryslân vraagt boeren in het zuidoosten van Friesland hun stikstofuitstoot met driekwart te verminderen. Elders kan de reductie beperkt blijven tot 25 procent.

Provincie+wil+naar+75+procent+stikstofreductie+Zuidoost%2DFriesland
© Ida Hylkema

Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Stikstof dat de provincie donderdag heeft gepubliceerd. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Fokkinga zijn die doelstellingen fors, maar noodzakelijk. Daarmee kan de neerslag van stikstof op natuurgebieden Drents-Friese Wold en Fochteloërveen naar een verantwoord niveau worden gebracht.De provincie denkt met een mix van doelgerichte maatregelen het stikstofprobleem in heel Friesland te kunnen oplossen, zodat verder ingrijpen vanuit de landelijke overheid kan worden voorkomen. Fryslân wil met het uitvoeringsprogramma de Friese natuur herstellen en versterken, provinciaal en lokaal de stikstofuitstoot verlagen en de knelpunten rond vergunningverlening oplossen.


Stalaanpassingen

Fokkinga noemt duurzaam vervoer, afspraken met de industrie en technische aanpassingen van de stallen. 'Wat we kunnen doen, moeten we nu al doen. We kunnen niet op de handen blijven zitten. Met de maatregelen zal naar verwachting het merendeel van de natuurgebieden onder de kritische waarden uitkomen. Elke sector draagt bij naar verhouding van de uitstoot.'

Voor Zuidoost-Friesland is meer nodig. Fokkinga mikt onder andere op de piekbelasters. 'De maatregelen worden ook daar toegepast op basis van vrijwilligheid. We hebben nog de ruimte en vrijheid om het beleid als regio zelf in te vullen.' Voor dit deel van de provincie komt er dan ook een gebiedsproces met lokale belanghebbenden, zoals natuurorganisaties en (agrarisch) ondernemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer