Inkomen stijgt in meeste gewassectoren

Zowel in de akkerbouw als in de meeste tuinbouwsectoren zien veel ondernemers hun bedrijfsinkomen stijgen dankzij een hogere prijsniveau voor de meeste gewassen.

Inkomen+stijgt+in+meeste+gewassectoren
© VidiPhoto

In de gewassectoren betekent dit een herstel van het bedrijfsinkomen na de matige financiële resultaten in het coronajaar 2020. Wageningen Economic Research (WER) raamt jaarlijks het bedrijfsinkomen voor agrarische sectoren per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) en publiceerde deze week de cijfers voor oogstjaar 2021.

Voor de akkerbouw komt het geraamde inkomen uit op bijna 66.000 euro. Dat is 35.000 euro meer dan in 2020. Het betere inkomen danken de akkerbouwers aan de hogere prijzen voor alle producten. De opbrengsten in tonnen per hectare waren in 2021 veelal iets lager.


Grote spreiding

WER meldt dat de spreiding van de inkomens in de akkerbouw traditioneel groot is vanwege verschillen in bouwplan, regio en afzetstrategie. Geraamd wordt dat 20 procent van de bedrijven dit jaar een inkomen realiseert van 9.000 euro of minder. Daartegenover staan evenveel bedrijven met een inkomen van 100.000 euro of meer.

Op glastuinbouwbedrijven steeg het inkomen fors ten opzichte van 2020 en dat is volgens WER vooral toe te schrijven aan de sierteelt. Het gemiddelde van bijna 250.000 euro is 50.000 euro hoger dan vorig jaar en ook het hoogste bedrijfsinkomen sinds de eeuwwisseling. Vooral voor snijbloemenbedrijven waren de marktomstandigheden gunstig. De goede prijsvorming zorgde ervoor dat de gestegen kosten ruimschoots werden gecompenseerd.


Glasgroente en bloembollen

Op glasgroentebedrijven stegen de kosten net iets meer dan de opbrengsten en voor deze sector resulteert dat in een lichte daling van het gemiddelde bedrijfsinkomen.

Bloembollentelers realiseerden in 2021 het hoogste bedrijfsinkomen ooit met gemiddeld 153.000 euro. Dat is een plus van 50.000 euro ten opzichte van vorig jaar. Voor boomkwekers stijgt het inkomen met 15 procent, ook dankzij betere prijzen, tot gemiddeld 105.000 euro.


Vollegrondsgroente en fruitteelt

Op vollegrondsgroentebedrijven blijft het geraamde bedrijfsinkomen met gemiddeld 80.000 euro op het niveau van de voorgaande jaren. Volgens WER is dit onder meer te danken aan de coronasteun voor ondernemers in deze sector.

Fruitteelt is de enige gewassector waarvoor een lager bedrijfsinkomen wordt geraamd. Het gemiddelde inkomen komt op 45.000 euro en dat is 25.000 euro lager dan na oogstjaar 2020. Vooral de perenproductie viel tegen en appeltelers worden geconfronteerd met matige prijzen na juist een volle oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer