Accijns terugvragen kan nog een week

Het kabinet heeft besloten om de accijns voor ongelode benzine en diesel van 1 april tot en met 31 december 2022 te verlagen. Teruggave voor brandstof die bedrijven op voorraad hadden, is ook mogelijk. De aanvraag daarvoor moet wel voor 8 april zijn ingediend bij de douane.

Accijns+terugvragen+kan+nog+een+week
© Twan Wiermans

Sinds vrijdag zijn de accijnstarieven verlaagt met 17,3 cent voor benzine en 11,1 cent voor diesel, Neste My en Blauwe Diesel. Bedrijven met een eigen tankopslag kunnen – onder voorwaarden – om teruggaaf van accijns vragen voor brandstof die zij op 1 april 2022 om 00.00 uur in voorraad hadden. Het bedrijf moet eigenaar zijn van de brandstof en deze voor commerciële doeleinden voorhanden hebben in een opslagplaats.

Een verzoek voor teruggave kan ingediend worden via het webportal Mijn Douane. Van de aanvragers wordt verwacht dat ze kunnen aantonen dat de accijns betaald is, waarbij enkel een inkoopfactuur niet wordt beschouwd als afdoende bewijs. Als extra bewijs is een verklaring van de brandstofleverancier nodig.

De Belastingdienst stelt voorwaarden om in aanmerking te komen voor teruggaaf van accijns, onder meer over de hoeveelheid brandstof in de opslag. Zo moet de stand van het telwerk op de tankinstallatie worden geregistreerd. Is die niet aanwezig dan volstaat een foto van de stand op de peilstok. Deze standen dienen de aanvragers in de administratie te bewaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer