Afbouw salderingsregeling heeft weinig invloed op terugverdientijd

Duizenden agrariërs denken erover om in 2022 te investeren in zonnepanelen. Dat werd duidelijk uit een trendonderzoek. Maar blijft het investeren in zonnepanelen interessant, ook als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd?

Afbouw+salderingsregeling+heeft+weinig+invloed+op+terugverdientijd
Energy shift
© Kennispartner

Waarom investeren zoveel agrarische ondernemers in het opwekken van duurzame energie? Een aantal belangrijke speerpunten die we van ondernemers veel horen zijn: (1) we willen minder afhankelijk worden van de grillen van de markt; (2) we willen ons verdienmodel verbreden en (3) we willen ons bedrijf verduurzamen.

Omdat zonnepanelen lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en veel stroom opwekken, is het rendement van een zonnepaneleninstallatie erg interessant voor agrarische ondernemers die zo denken. Zonnepanelen creëren een stabiele extra inkomstenbron en verlagen de energiekosten drastisch. Tel die inkomsten en besparingen 25 tot 30 jaar bij elkaar op en dan heb je het al snel over grote bedragen.

Afbouw salderingsregeling versus terugverdientijd

Wat we tegenwoordig veel horen is: 'Gaat de afbouw van de salderingsregeling roet in het eten gooien?' 'Is investeren in zonnepanelen nog wel interessant?' En: 'Wat doet dit met mijn terugverdientijd?'

Zijn deze zorgen terecht? We vroegen het aan Theo Hartgers, zonnepanelenspecialist en financieel directeur bij Zonnepanelen op het dak B.V.

'Het eenvoudige antwoord is: 'Nee.' Een rekensommetje laat zien dat de afbouw van de salderingsregeling de terugverdientijd gemiddeld met een half tot één jaar verlengd. Dat effect is dus erg klein.'

En dat is wel logisch aldus Hartgers: 'De salderingsregeling wordt juist afgebouwd ómdat de investering financieel zo aantrekkelijk is geworden.' De overheid heeft ook door dat een extra financieel voordeel niet meer nodig is.

Rekenvoorbeelden

Hartgers geeft hieronder twee voorbeelden van agrariërs met een kleinverbruikersaansluiting (< 3 x 80 Ampère). 'Dit zijn werkelijke situaties van twee van onze klanten,' zegt hij erbij.

Agrariër 1  
Verbruik: 75.000 kWh per jaar
Investeert in: 195 zonnepanelen
Wekt op: 75.220 kWh per jaar
% eigen gebruik: 40 procent van wat hij opwekt kan hij direct zelf gebruiken
% salderen: 60 procent van de stroom die hij opwekt gaat het net op, en koopt hij later terug in
   
Terugverdientijd:  
Bij volledig salderen: 5,2 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2023: 5,7 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2024: 5,5 jaar
Agrariër 2  
Verbruikt: 45.000 kWh per jaar
Investeert in: 131 zonnepanelen
Wekt op: 44.010 kWh per jaar
% eigen gebruik: 30 procent van wat hij opwekt kan hij direct zelf gebruiken
% salderen: 70 procent van de stroom die hij opwekt gaat het net op, en koopt hij later terug in
   
Terugverdientijd:  
Bij volledig salderen: 5,5 jaar
met afbouw salderen vanaf 2023: 6,1 jaar
met afbouw salderen vanaf 2024: 5,9 jaar
Klik hier voor meer rekenvoorbeelden

Persoonlijk advies

Zoals de voorbeelden laten zien, gaat de afbouwregeling in de praktijk niet echt ten koste van de terugverdientijd. Hoe meer opgewekte energie een ondernemer zelf verbruikt, hoe minder effect de afbouw op de terugverdientijd heeft.

Maar iedere situatie is anders. Ondernemers die op zoek zijn naar persoonlijk advies, kunnen terecht bij Zonnepanelen op het dak B.V., een zonnespecialist van grote zonnepaneleninstallaties, met veel referenties van agrariërs door heel Nederland. Vraagt u vrijblijvend een offerte aan, dan ontvangt u van een adviseur persoonlijk advies voor uw situatie.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Zonnepanelen op het dak

Energy shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy shift »

Artikelen over Energy shift