'Je kunt gigantisch veel diesel besparen als je minder hoeft te beregenen'

Nadat hij zijn licht op had gestoken bij een collega, liet akkerbouwer Ruud Vossebeld een weerstation en twee bodemvochtsensoren van AgroExact plaatsen. Die leveren hem zoveel voordelen op in kosten en planning dat hij dit jaar nog twee extra bodemsensoren gaat gebruiken.

%27Je+kunt+gigantisch+veel+diesel+besparen+als+je+minder+hoeft+te+beregenen%27
AgroExact

‘Met de huidige grondstofprijzen, vooral van diesel, kun je gigantisch veel besparen als je minder vaak hoeft te beregenen’, zegt Ruud Vossebeld van agrarisch bedrijf Huisman-Vossebeld in Beemte-Broekland, in de buurt van Apeldoorn.

Op 35 hectare eigen grond verbouwt de akkerbouwer pootaardappelen, zaaiuien, wintertarwe, graszaad, snijmais en grasland. ‘Het weerstation en de bodemvochtsensoren van AgroExact bieden daarvoor een panklare oplossing met relatief eenvoudige hulpmiddelen.’

In het verleden maakte de akkerbouwer gebruik van algemene online weergegevens, die elkaar vaak tegenspraken. ’Ik heb me breed georiënteerd op een plaatsspecifiekere oplossing, maar het was niet zo eenvoudig om iets te vinden wat laagdrempelig is en een beetje betaalbaar blijft. Daarin is AgroExact een uitzondering. Nadat ik een advertentie in een vakblad had gezien, heb ik contact met ze opgenomen. Ik merkte meteen dat het mensen zijn die oog hebben voor agrariërs.’

Ik weet nu beter wanneer ik mensen moet inhuren en kan mijn afnemer tijdig informeren over transporten

Ruud Vossebeld, akkerbouwer in Beemte-Broekland

Maar Vossebeld ging niet over één nacht ijs: eerst raadpleegde hij een collega die al gebruikerservaring had. Die adviseerde hem om in het eerste jaar met een weerstation en twee bodemvochtsensoren te beginnen om het systeem te leren kennen.

Bijna een jaar geleden nam het akkerbouwbedrijf een weerpaal en twee bodemvochtsensoren in bedrijf: één in een bed van de zaaiuien en één in een rug tussen de pootaardappelen.

‘Je moet echt wel leren om ze te gebruiken. Ik heb gemerkt dat je wel wat achtergrondkennis moet hebben van de gewassen en de bodemomstandigheden om de juiste keuzes te kunnen maken voor bijvoorbeeld het beregenen. We hebben twee of drie keer op een punt gestaan dat ik dacht dat we dat moesten gaan doen, terwijl de app op basis van de gegevens van de sensor aangaf dat het nog niet noodzakelijk was. En dan ga je zelf graven in de grond en dan blijkt dat de sensor gelijk heeft. Het is vooral een stukje kennis bijbrengen, ook voor mezelf.’


Tekst gaat verder onder de video

Vossebeld heeft gemerkt dat de gewasgroei door het gebruik van de bodemvochtsensoren juist verbeterde, omdat de temperatuur van het beregeningswater dusdanig laag is dat het gewas daar een tik van krijgt. Ook hoeft hij daardoor minder schaars grondwater aan de bodem te onttrekken.

Hij verwacht aankomend seizoen extra sensoren aan te schaffen, zodat hij twee bodemvochtsensoren in elk van de percelen voor pootaardappelen en zaaiuien zal plaatsen.

Voor de akkerbouwer heeft het ook toegevoegde waarde dat hij met de combinatie van het weerstation en de bodemvochtsensoren al zo’n twee dagen van tevoren een planning maken voor bijvoorbeeld het zaaien en het oogsten. ‘Ik weet nu beter wanneer ik mensen in moet gaan huren en kan al aan het begin van de week met mijn afnemer kortsluiten dat er een product aankomt dat hij moet transporteren. Zeker met de huidige schaarste aan arbeid is dat een groot voordeel.’

Volgens Vossebeld zal de techniek van AgroExact voor het bepalen van de juiste randvoorwaarden de komende jaren ook steeds belangrijker worden voor bespuitingen, vanwege het krimpende middelenpakket. ‘Zeker voor ziektebestrijding kijk ik in de app heel nadrukkelijk naar de luchtvochtigheid, omdat die sterk de mate bepaalt waarin een middel wordt opgenomen.’

Ruud Vossebeld: 'Voor ziektebestrijding kijk ik in de app heel nadrukkelijk naar de luchtvochtigheid, omdat die sterk de mate bepaalt waarin een middel wordt opgenomen'
Ruud Vossebeld: 'Voor ziektebestrijding kijk ik in de app heel nadrukkelijk naar de luchtvochtigheid, omdat die sterk de mate bepaalt waarin een middel wordt opgenomen' © Kennispartner 
Doe de check en kijk of uw locatie in aanmerking komt voor een weerstation

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroExact

AgroExact

AgroExact stelt gebruikers in staat werkzaamheden op het land efficiënter te plannen en gewassen optimaal te beregenen door beter inzicht te bieden in het...

Lees verder »

Meer van AgroExact

Lees ook

Meer artikelen van AgroExact »

Artikelen over AgroExact