Bedrijfsopvolging: 'Hoe doe ik dat later allemaal?'

Boer worden wilde Jurjen Vetker van jongs af aan al, als zoon van een melkveehoudersfamilie. Na een middelbare agrarische opleiding kon hij eigenlijk niet wachten om te beginnen in de vennootschap onder firma (vof) in Oud-Lutten. Om het fors gegroeide bedrijf in alle facetten goed over te nemen, had Jurjen behoefte aan extra kennis. 'Het Rabo Opvolgers Perspectief heeft mij daarin veel geleerd.'

Bedrijfsopvolging%3A+%27Hoe+doe+ik+dat+later+allemaal%3F%27
Rabobank
© Klaas Eissens KWOOT

Groots doemt de in 2011 gebouwde ligboxenstal boven de weilanden in de buurtschap Oud-Lutten op. Ontstaan vanuit een samenvoeging van twee melkveehouderijen: dat van zijn ouders in het naburige De Krim met zestig koeien en dat van zijn moeders neven van de familie Grevelman die met honderd koeien op deze plek al lange tijd boerden.

'Deze nieuwe stal hebben ze als familie dus gebouwd met oog op groei en op de mogelijke overname door mij of mijn jongere zus. Mijn ouders hebben me nooit gepusht, maar zouden het wel mooi vinden; inmiddels ben ik de achtste generatie', zegt Jurjen.

Ik heb een completer beeld gekregen van het runnen van een agrarisch bedrijf.

Jurjen Vetker, melkveehouder in Oud-Lutten

'Geen beeld van de financiële kant'

Vanaf de ontvangstruimte boven de stal kijk je uit op de roterende binnenmelker en op de tweehonderd melkkoeien aan de andere zijde. 'Vooral de variatie in het werk spreekt me aan; van melken tot machinewerk, overal draai ik in mee', vertelt Jurjen. Een 'leerder' is hij niet, dus na de mbo-richting Veehouderij wilde hij graag aan de slag, als vijfde vennoot, naast zijn ouders en neven van zijn moeder. 'Ik wilde zo snel mogelijk grip op het bedrijf krijgen. Op praktisch gebied ging dat prima, maar van de financiële kant kreeg ik geen goed beeld. Daartoe voelde ik me misschien nog te jong om het bespreekbaar te maken. Toch had ik wel eens de gedachte: hoe doe ik dat later allemaal?'

Leren van de andere deelnemers

Na een tip van zijn moeder zag hij wel wat in het Rabo Opvolgers Perspectief. Met twee kameraden ging hij op en neer naar Emmeloord. 'Zij komen van een loonbedrijf en legpluimveebedrijf. Onderweg had je dan echt inhoudelijke gesprekken daarover. In totaal waren we met z'n negenen, waaronder nog een melkveehouder en een paar jongens van een tuindersbedrijf. Vooral de verschillende bedrijfsvoeringen waren leerzaam; hoe je bijvoorbeeld je bedrijf ook kunt ontwikkelen.'

Overigens boert de vof Vetker-Grevelman nu al breder, door vergaderruimte te verhuren aan scholen en bedrijven; ook heeft ze camperplekken beschikbaar. 'Dat is vooral een manier om je open op te stellen, waarmee je als agrarisch bedrijf laat zien wat je doet.'

Familie Vetker-Grevelman bouwde de ligboxenstal in 2011 met het oog op groei en mogelijke bedrijfsopvolging.
Familie Vetker-Grevelman bouwde de ligboxenstal in 2011 met het oog op groei en mogelijke bedrijfsopvolging. © Klaas Eissens KWOOT

Familie aan het denken gezet

Zo heeft Jurjen een completer beeld van het runnen van een agrarisch bedrijf gekregen. 'Rabobank was open naar ons, bijvoorbeeld hoe ze financieringen afweegt. Vooral het persoonlijk ondernemerschap van mij als jonge boer telt dan. Onder meer uit een rollenspel bleek hoe je tussen je andere familieleden staat en doet.'

De meerwaarde van dit traject was volgens Jurjen ook het achterhalen van financiële bedrijfsgegevens. 'Doordat dit onderwerp nu op tafel kwam, werden mijn ouders en moeders neven aan het denken gezet, zoals het vastleggen van opvolgingszaken. Onder meer heeft dat ertoe geleid dat ik onze nieuwe trekker op mijn naam heb staan, om vermogen op te bouwen.'


'Deelnamekosten zijn goed besteed'

Naast inzicht in zijn eigen visie en in financieringen heeft hij zijn netwerk uitgebreid, vertelt de jonge boer. 'Onze accountmanager Gerrit Spronk was ook bij het programma aanwezig. Toen wij laatst twee percelen land erbij konden kopen, heb ik hem eerst gebeld voor advies over de financiering. Dat had ik voor mijn deelname aan dit traject niet gedaan. Die deelnamekosten zijn dus goed besteed geweest.'


Rabo Opvolgers Perspectief

Sta je aan het begin van je carrière als agrarisch ondernemer of werk je al een tijd in de sector en ben je van plan om een agrarisch bedrijf over te nemen? NAJK en Rabobank bieden jou het Rabo Opvolgers Perspectief aan. Met deze opleiding werk je samen met andere ondernemers doelgericht aan de overname en de toekomst van je bedrijf. Ga naar rabo.nl/opvolgersperspectief.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Rabobank

Rabobank

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met onze stakeholders zetten we ons al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en...

Lees verder »

Meer van Rabobank

Lees ook

Meer artikelen van Rabobank »

Artikelen over Rabobank