Van der Wal onderzoekt verdere inperking gebruik latente ruimte

Minister Christianne van der Wal voor Stikstof & Natuur onderzoekt samen met provincies hoe ongewenste ingebruikname van latente ruimte in milieuvergunningen verder kan worden beperkt.

Van+der+Wal+onderzoekt+verdere+inperking+gebruik+latente+ruimte
© Dirk Hol

Nog voor de zomer komt Van der Wal met meer informatie hierover. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister op Kamervragen van D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) over de toename van het stikstofoverschot. Volgens haar wordt de ingebruikname door veehouderijen van latente ruimte in milieuvergunningen al beperkt.

Dat heeft te maken met andere regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van dierrechten, fosfaatrechten, mestverwerking en financiële en economische belemmeringen. De VVD-minister erkent in de beantwoording van de Kamervragen dat het stikstofdepositieoverschot in 2020 is gestegen ten opzichte van 2019. 'Het is het beeld van een trend die we al sinds 2010 zien. Het stikstofoverschot naar de bodem is toegenomen, onder meer door de toename in het gebruik van kunstmest.'


Kunstmestvervangers

Van der Wal stelt dan ook dat het ministerie van LNV zich inzet om het gebruik van kunstmestvervangers uit dierlijke mest meer mogelijk te maken om het gebruik van stikstofkunstmest te verminderen. Er bestaat volgens de minister geen twijfel, zoals gesuggereerd door D66 en PvdD, over de wettelijke basis voor extern salderen met stikstofrechten.

Ook leidt extern salderen niet tot meer stikstofdepositie. 'Er kan alleen gesaldeerd worden met de feitelijk gerealiseerde capaciteit. Dat betekent dat de niet-gerealiseerde capaciteit, die onderdeel uitmaakt van de latente ruimte, bij het intrekken van de vergunning van de saldogever komt te vervallen. Bovendien wordt 30 procent van de depositie van de saldogever afgeroomd.'

Ten slotte gaat Van der Wal desgevraagd in op salderen met slapende vergunningen. 'Dat is op basis van de geldende beleidsregels niet mogelijk', stelt ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer