Stikstofclaim vindt kartering van leefgebieden op Veluwe onjuist

Stichting Stikstofclaim stelt dat provincie Gelderland de leefgebieden van de zwarte specht en de draaihals op de Veluwe voor gebruik binnen Aerius Calculator niet correct heeft ingetekend.

Stikstofclaim+vindt+kartering+van+leefgebieden+op+Veluwe+onjuist
© Niels de Vries

De leefgebieden mogen alleen worden ingetekend op de locaties waar deze vogels werkelijk leven. Volgens de stichting zijn ook duizenden hectaren leefgebied ingetekend waar de vogels nu niet voorkomen, maar waar ze in de toekomst zijn gewenst. Stikstofclaim vraagt de provincie daarom om dat te corrigeren.

Het model Aerius Calculator voor stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden maakt gebruik van natuurkaarten, waarop de leefgebieden van beschermde soorten nauwkeurig zijn ingetekend.


Niet in lijn met beleid

In reactie op vragen van de Tweede Kamer stelde toenmalig landbouwminister Carola Schouten dat gebieden alleen worden ingetekend als een soort er daadwerkelijk gebruik van maakt. Volgens stichting Stikstofclaim handelt provincie Gelderland niet in lijn met dat beleid van het ministerie.

'Provincie Gelderland vraagt uiterste juridische precisie van agrariërs, waar het gaat over stikstof en natuur. Ondertussen vergroot provincie Gelderland het areaal stikstofgevoelige natuur door zich te baseren op de gewenste aanwezigheid van stikstofgevoelige vogels en habitats. De provincie hoort de daadwerkelijke aanwezigheid van vogels en habitats als uitgangspunt te nemen', vindt de stichting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer