Van der Wal: bosrandeffect wordt niet meegenomen in stikstofberekeningen

Het bosrandeffect wordt niet meegenomen in stikstofberekeningen in het Aerius-model. Dat blijkt uit antwoorden van minister Christianne van der Wal (Stikstof & Natuur) op vragen van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

Van+der+Wal%3A+bosrandeffect+wordt+niet+meegenomen+in+stikstofberekeningen
© DIRK HOL

Het bosrandeffect gaat uit van een verhoogde stikstofdepositie in bosranden. De bosrand dient als een buffer die stikstofneerslag in het open terrein erachter beperkt, is het idee.

Volgens minister Van der Wal vergt het meenemen van het bosrandeffect veel rekentijd en stelt het hoge eisen aan het kaartmateriaal. 'Voor eenmalige lokale berekeningen is dat haalbaar, maar voor een landelijke toepassing in Aerius niet, omdat dan in alle gebieden alle bosranden afzonderlijk moeten worden gemodelleerd en afzonderlijk op een specifieke tijdrovende wijze moeten worden berekend', schrijft Van der Wal.


Er komt dus ook geen aanpassing in Aerius voor het bosrandeffect, stelt de minister. Temeer ook omdat de windrichting het hele jaar door verschilt. 'Dat betekent dus dat tijdelijk een lagere depositie optreedt in open terrein achter de bosrand als dat op dat moment de lijzijde is, maar op een ander moment, met een andere windrichting, is de depositie juist hoger. Dat is een belangrijke reden dat de modellering ingewikkeld is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer