Flevoland stopt voorlopig deels met extern salderen

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben het extern salderen van stikstofrechten opgeschort voor dat deel van de aanvragen waar de stikstofdepositie betrekking heeft op de Weerribben-Wieden in Overijssel. Voor dit gebied worden tijdelijk geen vergunningaanvragen met extern salderen behandeld.

Flevoland+stopt+voorlopig+deels+met+extern+salderen
© Vidiphoto

Provincie Overijssel kondigde in februari aan extern salderen op te schorten, met een verwijzing naar een uitspraak van de Raad van State. Van de rechter moet eerst worden aangetoond dat voldoende maatregelen worden genomen om de natuurdoelen te halen, voordat maatregelen mogen worden ingezet voor economische ontwikkelingen. Provincie Overijssel stelt nu de benodigde onderbouwing per gebied op.


Omdat Overijssel voor zijn eigen gebieden leidend is als gebiedstrekker, wordt het extern salderen voor Overijsselse Natura 2000-gebieden ook in Flevoland opgeschort. Dit duurt totdat Overijssel de benodigde onderbouwing heeft opgesteld. De overige buurprovincies hebben voor hun gebieden het extern salderen niet aangehouden, waardoor het niet nodig is extern salderen in Flevoland op deze gebieden op te schorten.

Provincie Overijssel is gebiedstrekker van een aantal stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden waarop Flevolandse bedrijven stikstof uitstoten. Het betreft De Wieden en De Weerribben, twee natuurgebieden die kort over de oostgrens van de Noordoostpolder liggen. Flevoland kent geen eigen stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden.


Nadere onderbouwing

Provincie Overijssel werkt nu aan een nadere onderbouwing voor extern salderen, zodat juridisch houdbare vergunningen kunnen worden verleend. Dit duurt naar verwachting enkele maanden. Die onderbouwing behandelt de bronmaatregelen van het Rijk en provinciale maatregelen voor natuurherstel.

Zolang de onderbouwing niet klaar is, 'wordt vergunningverlening op basis van extern salderen opgeschort in Overijssel', meldt de provincie. Wanneer die onderbouwing binnen is, kan Flevoland ook weer aanvragen in behandeling nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer