Subsidieregeling waterbesparing Rivierenland mogelijk verlengd

De subsidieregeling Waterbesparende maatregelen agrariërs verlengen tot eind 2023 of niet. Daarover vergaderde het algemeen bestuur van waterschap Rivierenland vrijdag. Bij het drukken van deze krant was de uitkomst nog niet bekend.

Subsidieregeling+waterbesparing+Rivierenland+mogelijk+verlengd
© Mabo

Agrarische bedrijven in het zuiden van het Rivierengebied kunnen sinds eind 2017 financiële ondersteuning krijgen voor het nemen van innovatieve waterbesparende maatregelen. Waterschap Rivierenland heeft samen met ZLTO en het Deltafonds de regeling opgezet die in 2018 ook voor het noordelijk deel van het gebied is opengesteld.

'Doel is om innovatie op gang te brengen', zegt Marjolein Reijnierse, projectmanager bij waterschap Rivierenland. 'Door te investeren in waterbesparende maatregelen maken agrarisch ondernemers hun bedrijf toekomstbestendiger.'


Twee jaar

De subsidieregeling zou dit jaar aflopen, maar vrijdag lag er een voorstel op tafel om deze met twee jaar te verlengen. De belangrijkste reden daarvoor is dat het bestaande budget nog niet is opgesoupeerd.

'Het moest echt op gang komen', verklaart Reijnierse. 'In het Rivierenland was er nooit echt sprake van grote watertekorten. De meeste boeren en tuinders namen dus ook geen waterbesparende maatregelen. Daarom is de pot nog niet leeg.'


Meer bekendheid

Maar gaandeweg kwam er schot in de zaak. 'In 2020 hebben meer agrariërs een beroep gedaan op de regeling dan in de twee jaar daarvoor. Dat komt enerzijds doordat de subsidieregeling breder bekend werd en anderzijds door de droge zomers.'

Uit de doorrekening van klimaatscenario's bleek al eerder dat ook het Rivierengebied de droogtedans niet zou ontspringen. 'De droogte zou sneller dan verwacht ook hier een probleem kunnen worden', zegt de projectmanager. 'Vooral in het zuiden van ons gebied waar grondgebruikers afhankelijk zijn van aanvoer uit de Maas. Deze rivier is wat dat betreft kwetsbaarder voor droogte door lage afvoeren. Dat alles heeft iedereen wel wakker geschud.'


Watersysteem eindig

Mathieu Gremmen, heemraad bij waterschap Rivierenland, beaamt dat. 'Ons huidige watersysteem is eindig. Dat komt door de beperkingen van het hoofdsysteem en de toename van piekgebruik bij langere droge perioden. Dat gaat zich een keer wreken. We zullen dus wel meer moeten besparen.'

Wel houdt Gremmen donderdag nog een kleine slag om de arm wat betreft de verlenging van de regeling. 'Normaal gesproken is dit een hamerstuk, maar je weet maar nooit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer