Fruittelers en laanboomkwekers vragen aandacht voor Betuws water

Fruittelers en laanboomkwekers in de Betuwe zijn de actie 'Laat de teelt in de Betuwe niet opdrogen!' gestart. Dat doen ze samen met NFO, LTO Noord, Tree Centre Opheusden, Fruitpact, Laanboompact en Fruit Tech Campus.

Fruittelers+en+laanboomkwekers+vragen+aandacht+voor+Betuws+water
© William Hoogteyling

Daarmee komen ze, samen met de organisaties die hun belangen vertegenwoordigen, in actie tegen het huidige ontwerp-Actualisatieplan 9 Omgevingsverordening Aanvullende Strategische Voorraden (ASV) van provincie Gelderland.

Via de ASV krijgen nieuw aangewezen drinkwaterreserveringsgebieden in Betuwe-west-Buren, Tielerwaard en Winssen-Slijk-Ewijk een beschermende status. Die heeft gevolgen voor de telers en kwekers, zoals restricties op het gebied van gewasbescherming.


Totaal onderschat

Bovendien zal door het onttrekken van drinkwater uit de grond het oppervlaktewaterpeil dalen en wordt het boren naar grondwater onmogelijk, vrezen de telers en kwekers. Ze vinden de impact op de beschikbaarheid van water voor de telers totaal onderschat.


De nieuwe reserveringsgebieden huisvesten in Gelderland 51 procent van de fruittelers en 22 procent van de laanboomtelers. Het gaat veelal om familiebedrijven met een totale omvang van 3.370 hectare.


Open brief

Met de campagne 'Laat de teelt in de Betuwe niet opdrogen!' en een open brief in dagblad De Gelderlander vragen telers Bert den Haan (fruitteler en voorzitter NFO regio Zuid-West Gelderland) en Goos Cardol (voorzitter TCO) aan de inwoners van Gelderland hun stem te laten horen.

Beiden roepen hiermee namens de telers en kwekers provincie Gelderland en alle belanghebbenden terug naar de tekentafel. Zo kunnen ze samen een nieuw plan schetsen waarin natuur, teelt en drinkwaterwinning zijn te combineren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer