Tuinbouwriool Bommelerwaard is een feit

Het gezamenlijke tuinbouwriool in de Bommelerwaard is gerealiseerd. In dit aparte rioolstelsel met een eigen zuiveringsinstallatie wordt afvalwater van de glastuinbouw in de Bommelerwaard ingezameld en afgevoerd.

Tuinbouwriool+Bommelerwaard+is+een+feit
© Vidiphoto

In de zuiveringsinstallatie wordt het water gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Het project is een samenwerking van de Gelderse gemeente Zaltbommel, waterschap Rivierenland, tuinders en drinkwaterbedrijf Dunea.

Een dergelijke samenwerking van zo'n vijftig tuinbouwondernemers en overheid is volgens gemeente Zaltbommel uniek in Nederland. Want daar waar glastuinders elders in het land de inmiddels verplichte zuivering van het afvalwater op het eigen bedrijf moeten regelen, hebben partijen in de Bommelerwaard de krachten gebundeld.

Ruim 250 hectare aan glastuinbouw voert nu het afvalwater uit de kassen af via 54 pompen en 35 kilometer rioolleiding. Dit water gaat naar een speciale filterinstallatie die Waterschap Rivierenland bouwde bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Zaltbommel. Het gezuiverde water gaat vanuit Zaltbommel naar de Waal. De Afgedamde Maas, waar drinkwaterbedrijf Dunea water vandaan haalt om voor 1.4 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland drinkwater van te maken, wordt niet meer met dit afvalwater belast.


Tuinders lopen voor op doelstelling

Schoon water is een van de doelstellingen van het herstructureringsproject voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Dit voert het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard uit. Met deze samenwerking lopen de tuinders voor op de doelstelling in de sector om in 2027 emissieloos te zijn. Wethouder Adrie Bragt (ChristenUnie): 'Deze collectieve tuinbouwriolering voor bedrijfsafvalwater in de Bommelerwaard geeft een enorme impuls aan de leefomgeving en de kwaliteit van het oppervlaktewater.'

De gemeente en het waterschap investeerden in het project en legden het systeem aan, maar de tuinders betalen het project uiteindelijk zelf. Vanwege de bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid werd het mede gefinancierd door de provincie Gelderland, Dunea en de Europese Unie. De Europese Unie stelde een subsidie beschikbaar van 1,7 miljoen euro, op de ruim 5 miljoen euro die de leiding en zuivering hebben gekost.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer