Lage dieselprijs geeft boer plusje

De prijzen voor stroom, aardgas en brandstof zijn in de afgelopen weken flink gekelderd. Boeren kunnen hier garen bij spinnen, maar door teruglevering en de harde grond verdampt er ook voordeel.

Lage+dieselprijs+geeft+boer+plusje
© Twan Wiermans

Dit zegt voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep LTO Akkerbouw in een reactie op de prijsval. 'Koelbedrijven en boeren die aardappelen, uien en peen koelen, kunnen die opslag op dit moment voor minder geld verzorgen.' Daar staat tegenover dat veel boeren via zonneparken en windmolens terugleveren aan het net. 'Ook die vergoeding daalt, dus per saldo is de vraag: ben je nettoleverancier of nettogebruiker?'

Dat de dieselprijs eveneens fors daalt, kan gunstig uitpakken. LTO Ledenvoordeel noteerde op 6 januari een piekprijs van 111,56 euro per 100 liter. Deze week werd 86,28 euro aangetikt. Dit is afgelopen jaar niet voorgekomen. Eerdere prijsvallen stokten rond de 1 euro per liter.

'Vooral voordeel voor grote boeren'

Van Wenum denkt dat vooral grote boeren met opslagcapaciteit richting de 5.000 liter en meer hier voordeel van gaan zien. 'De keerzijde is dat de grond op veel plekken vrij hard of zelfs keihard is, waardoor trekkers meer diesel zullen verstoken.'


Voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep LTO Melkveehouderij wijst erop dat lage brandstofprijzen meestal zorgen voor lagere marges bij boerderijproducten. 'Dit effect zie je vooral bij suiker, waar ethanol van wordt gemaakt.' Maar ook andere commodities als tarwe en mais hebben hier last van, omdat de vraag naar biobrandstof daalt door goedkope olie.'

Brandstof- en stroomprijzen stabiliseren

Arnout Goeman van LTO ledenvoordeel adviseert ondernemers om juist nu te kijken naar hun energiecontract. Hij ziet de brandstof- en stroomprijzen op het lage niveau stabiliseren. 'Dit kan zorgen voor een lagere energierekening voor een langere periode.'

De vaste tarieven liggen tussen de 4 à 5 cent. Dat is relatief goedkoop. 'Vorig jaar rond deze tijd lagen stroomtarieven bij jaarcontracten 28 procent hoger en bij contracten van drie jaar 20 procent. Bij aardgas zien we soortgelijke percentages', zegt Goeman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer