Gaat de dieselprijs de hoge gasprijs achterna?

De prijs voor de in de land- en tuinbouw veelgebruikte brandstof diesel is sinds de start van het nieuwe jaar fors gestegen. De prijsontwikkeling volgt de actuele onzekerheid op de gasmarkt. Maar op de lange termijn zijn er ook prijsopdrijvende ontwikkelingen.

Gaat+de+dieselprijs+de+hoge+gasprijs+achterna%3F
© Twan Wiermans

Daar waar de gasprijzen zijn vervijfvoudigd, blijft de prijsstijging van dieselolie de laatste weken beperkt tot tientallen procenten. Vorig jaar rond deze tijd lag de gemiddelde dieselprijs exclusief btw op 1,19 euro per liter tegen gemiddeld 1,52 euro afgelopen week, blijkt uit een dieselmonitor van ondernemersvereniging Evofenedex.

In een rapport over de wereldwijde energiesector waarschuwt ABN Amro voor opwaartse prijsrisico's voor de oliemarkt. De energiemonitor wijst op de aanhoudende vraag naar olie. Die daalt minder hard dan misschien werd gedacht. De opkomst van bijvoorbeeld elektrisch vervoer gaat snel, maar de transitie in de scheep- en luchtvaart laat langer op zich wachten.


Schone energiebronnen

Daarbij komt dat oliemaatschappijen investeringen in hun zoektocht naar nieuwe bronnen afbouwen. De investeringen in alternatieve schone energiebronnen liggen volgens het Internationaal Energieagentschap keurig op koers met het streven naar klimaatneutraliteit in 2050. Maar de opschaling van schone energiebronnen en de daarbij behorende infrastructuur is nog niet genoeg om de daling in het aanbod van olie op te vangen. Daarbij komt dat net als de gasreserves ook de mondiale oliereserves op een historisch laag peil staan.

Voor ABN Amro zijn de prijsrisico's voldoende om een waarschuwing af te geven. 'Een situatie van krapte zoals we die nu ervaren in de gasmarkt, is daarmee voor de oliemarkten op termijn ook niet ondenkbaar.' Verdere prijsstijgingen op middellange termijn – tot vijf jaar – worden niet uitgesloten, op langere termijn kan de olieprijs wel weer dalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer