MRIJ-koeien passen goed bij bedrijfsvoering zonder veel poespas

Sanne, MRIJ-koe van het jaar, past naadloos in de lagekostenstrategie van melkveebedrijf Smallegoor-Honders. Beoogd bedrijfsopvolger Julianne Brunsveld zou wel een stal vol met probleemloze koeien als Sanne willen hebben.

MRIJ%2Dkoeien+passen+goed+bij+bedrijfsvoering+zonder+veel+poespas
© Jan van den Brink

Koe Sanne is net gewassen en staat vast in het voerhek om mooi op te drogen. De wasbeurt hoort bij de voorbereidingen op de huldiging van Sanne als MRIJ-koe van het jaar. De met 87 punten ingeschreven bijna negenjarige Sanne is volgens MRIJ Oost het toonbeeld van een probleemloze, productieve en duurzame MRIJ-koe en werd daarom op donderdag 23 maart gehuldigd.

'Eigenlijk had ik er nooit over nagedacht dat Sanne een van de beste koeien in ons koppel is', zegt melkveehouder Bert Smallegoor (57) uit het Gelderse Doetinchem. 'Ze produceert al zeven jaar probleemloos melk en daardoor valt ze niet op.'


Beoogd bedrijfsopvolger

Dat Sanne toch in beeld is gekomen bij de verkiezing van MRIJ-koe van het jaar, is te danken aan Brunsveld (21). Zij is beoogd bedrijfsopvolger en is buiten haar studie aan de agrarische hogeschool in Dronten vaak te vinden op het bedrijf van Smallegoor en zijn echtgenote Frieda Honders.

Maisteelt is duur en zorgt voor arbeidspieken op het verkeerde moment

Bert Smallegoor, melkveehouder in Doetinchem

'Nadat we vorig jaar de MRIJ-dag hadden bezocht, zei Julianne dat ze vond dat onze koe Sanne ook best MRIJ-koe van het jaar kon worden. Ik gaf haar gelijk en heb Julianne aangemoedigd om actie te ondernemen. Van het een kwam het ander en nu is Sanne MRIJ-koe van het jaar 2021', zegt Smallegoor trots.


Stadsuitbreiding

Het bedrijf is sinds 2005 gevestigd in Doetinchem. Daarvoor boerde Smallegoor in Warnsveld/Zutphen waar hij vanwege stadsuitbreiding moest vertrekken.

'In Warnsveld molken we nog in een grupstal. In de jaren tachtig ben ik wat Holsteins gaan inkruisen op mijn toenmalige MRIJ-veestapel, maar die kruislingen hielden het niet vol op de grupstal. Ik ben weer teruggegaan naar 100 procent MRIJ. Toen kwamen we hier terecht op een bedrijf met een ligboxenstal waarvan de stalinrichting was afgestemd op koeien met MRIJ-maatvoering. Dus we zijn gewoon met MRIJ blijven fokken.'


Sanne is sterk en probleemloos.
Sanne is sterk en probleemloos. © Jan van den Brink

Volgens de melkveehouder past het MRIJ-ras prima bij zijn bedrijfsvoering. 'Mijn bedrijfsstrategie is gericht op het in de hand houden van de kosten en makkelijk werken. Daar horen koeien bij die probleemloos melk produceren.'


Weidegang

De aanpak van Smallegoor uit zich onder meer in veel weidegang voor de koeien en alleen grasland. 'Mais telen doe ik niet meer vanwege verschillende redenen. Arbeidstechnisch is het makkelijker om alleen gras te verbouwen. Het zaaiklaar maken van het maisland moet vaak gebeuren in een periode waarin ook het maaien van de eerste snede gras zich aandient. Maisteelt is bovendien duur. In onze situatie kan ik beter snijmais kopen, als ik dat in het rantsoen zou willen hebben. Wat ook nog meespeelt, is dat je met alleen grasland makkelijker aan overheidsregels kunt voldoen.'


Het ruwvoer bestaat alleen uit gras.
Het ruwvoer bestaat alleen uit gras. © Berrie Klein Swormink

Kuilgras brengt de ondernemer voor het voerhek met een krabbak die hij zeven jaar geleden voor 2.000 euro kocht. 'Goedkoper kan ik het niet maken', zegt hij.


Holstein-stieren

De laatste tien jaar, tot een paar jaar geleden, richtte de melkveehouder zich in toenemende mate op gemak, weinig investeren en plezierig boeren. 'We verkeerden in de veronderstelling dat we geen opvolger zouden hebben. Mijn idee was toewerken naar bedrijfsbeëindiging rond mijn zestigste. Om die reden ben ik bijvoorbeeld vijf jaar geleden weer wat Holstein-stieren gaan gebruiken. Mijn gedachte was dat ik bij stoppen met boeren F1-kruislingen makkelijker zou kunnen verkopen dan zuivere MRIJ-koeien', licht hij toe.


Het plaatje veranderde, toen Brunsveld in beeld kwam als mogelijke bedrijfsopvolger. 'Eigenlijk kwam ik zes jaar geleden min of meer bij toeval hier op het bedrijf', zegt ze. 'Een kameraad die wekelijks bij Smallegoor molk, ging tijdelijk naar het buitenland en vroeg mij om het melken over te nemen.'


Blijven plakken

Het klikte en Brunsveld bleef 'plakken' bij de melkveehouders en raakte in de loop der jaren steeds meer betrokken bij de bedrijfsvoering. Nu maakt ze deel uit van de maatschap Smallegoor-Honders om zo toe te werken naar bedrijfsovername op termijn.

Voorlopig is dat nog ver weg. Brunsveld verwacht nog een jaar in Dronten te studeren en wil dan aan het werk in een baan naast haar werk op het Doetinchemse melkveebedrijf. Smallegoor: 'Ruime ervaring opdoen in de agrarische sector is belangrijk. Dat hebben we zelf vroeger ook gedaan.'


Toekomst

Ondertussen denken de ondernemers wel na over de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. 'Misschien kunnen we doorgroeien naar een bedrijf waar twee robots de koeien melken', droomt Brunsveld. In de toekomst die zij voor ogen heeft, blijft er plek voor MRIJ-koeien. 'Wel zijn we van plan om de komende jaren gedoseerd in te kruisen met Holstein om de melkproductie naar een hoger niveau te brengen. Ons uitgangspunt is dat minimaal de helft van de veestapel zuiver MRIJ blijft.'


Bedrijfsgegevens

Melkveebedrijf Smallegoor-Honders in het Gelderse Doetinchem telt honderd MRIJ-koeien en heeft 60 hectare grond in gebruik, waarvan 28 hectare in eigendom. Het ruwvoerrantsoen van de veestapel bestaat uit enkel gras; vers gras in het weideseizoen en kuilgras als de koeien op stal staan. Op dit rantsoen produceren de koeien gemiddeld 7.100 kilo met 4,62 procent vet en 3,72 procent eiwit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer