MRIJ Oost noemt MRIJ-koe de ideale fosfaatrechtenkoe

Met iets minder melk en hoge gehalten is de MRIJ de ideale melkkoe voor de melkveehouder van nu. Dat stelt voorzitter Paul Groot Koerkamp van MRIJ Oost. Toch ziet hij het aantal dieren van dit ras iets teruglopen.

Donderdag was het feest op het melkveebedrijf van Groot Koerkamp in het Overijsselse Lettele. Remco-dochter Roza 465 werd gehuldigd als MRIJ-koe van het jaar 2019. 'Het is een koe met een hoge melkproductie, hoge gehalten en een laag celgetal. Daarbij horen een goede vruchtbaarheid, goed beenwerk en harde klauwen. Zo is de koe nog nooit in de bekapbox geweest', zegt de melkveehouder.

De in 2014 geboren koe heeft in november voor de vierde keer gekalfd. Bij de laatste melkcontrole kwam haar levensproductie over 1.119 dagen op 29.315 kilo melk met 4,74 procent vet en 3,94 procent eiwit. In februari kreeg ze van de inspecteur 86 punten voor algemeen voorkomen, wat ook goed is. 'Een koe uit dezelfde lijn, vier generaties terug, werd gehuldigd als MRIJ-koe van het jaar 2004', zegt Groot Koerkamp trots.

Minder koeien

Toch neemt het aantal zuivere MRIJ-koeien af, zo komt uit de CRV-jaarstatistieken naar voren. Waren er volgens die statistieken in 2015 nog 7.400 MRIJ-dieren in de melkproductieregistratie, vorig boekjaar waren dit er nog een kleine 6.000. Het aantal kruislingen met 50 tot 75 procent MRIJ-bloed daalde amper, van 7.978 vrouwelijke runderen in 2015 via 8.500 in 2016 naar 7.957 runderen vorig boekjaar.

Groot Koerkamp ziet dit minder negatief in: 'Een behoorlijk aantal bedrijven met zuivere MRIJ-koeien doet niet aan melkproductieregistratie bij CRV. Het totale aantal van deze koeien komt ongeveer op 9.700 stuks. Daarbij komt dat het totale aantal koeien afneemt. Een lichte daling hoort bij de tendens van de melkveehouderij. Ik merk juist dat de belangstelling voor dit ras toeneemt.'

Dikkere melk

Dat komt volgens de melkveehouder door de voordelen van dit ras. 'Zeker als je kijkt naar fosfaatrechten. De MRIJ-koe geeft iets minder melk, maar ook iets dikkere melk. Bij de fosfaatrechten word je afgerekend op melkproductie per koe. Met een lagere melkproductie mag je dus meer koeien houden', legt hij uit.

'Iedere koe geeft een bepaald saldo. Bij de MRIJ-koe komt dit niet alleen door de hoge melkproductie, maar ook via de post omzet en aanwas. Je moet als ondernemer producten leveren die vrij zijn van rechten. Qua rendement kan de koe goed mee.' Als extra voordeel voor de MRIJ-koe noemt Groot Koerkamp de lage dierenartskosten.

Jubileum

Vorig jaar bestond MRIJ Oost 25 jaar. Daarnaast is er MRIJ Zuid.

Zijn de koeien in die kwart eeuw veel veranderd? 'De uiers zijn verbeterd en de koeien zijn groter geworden. Ook is de melkproductie verhoogd en zijn de gehalten verbeterd. Zo geven de honderd koeien op mijn bedrijf melk met gemiddeld 3,80 procent eiwit en 4,60 procent vet. Vroeger was dit nog respectievelijk 3,65 procent en 4,20 procent', zegt de ondernemer.

Bijzondere eigenschappen

'Op alle fronten maken de koeien door de fokkerij stapjes vooruit. Natuurlijk is dat ook zo met andere rassen, maar de MRIJ heeft bijzondere eigenschappen. Zeker nu ook genomics voor dit ras mogelijk is, worden behoorlijke stappen gezet.'

Groot Koerkamp ziet de toekomst van de MRIJ gunstig in. 'Met twee droge jaren is de ruwvoerkwaliteit niet overal even goed. Dan heb je toch koeien nodig die iets mindere kwaliteit ruwvoer vreten. De MRIJ kan hier beter mee omgaan dan bijvoorbeeld een Holstein-koe', zegt hij.

Kringlooplandbouw

'Daarbij komt dat kringlooplandbouw een grotere rol gaat spelen. Hier hoort ook voer van eigen land bij. Dan past de MRIJ prima. Zeker ook wanneer je naar de zelfredzaamheid gaat kijken. Veel ondernemers willen naar meer en probleemloze koeien groeien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer