Onderzoek rol dubbeldoelkoe bij natuurinclusieve landbouw

Welke kenmerken en eigenschappen van koeien zijn essentieel in een natuurinclusieve kringlooplandbouw? Welke runderrassen zijn hiervoor het meest geschikt of hebben toegevoegde waarde? Het project 'Dubbeldoel Natuurlijk' zoekt antwoorden op deze vragen.

Onderzoek+rol+dubbeldoelkoe+bij+natuurinclusieve+landbouw
© MRIJ-studieclub

De onderzoekers van het project 'Dubbeldoel Natuurlijk' van Wageningen Livestock Research willen op melkveebedrijven met een duurzame bedrijfsvoering de onderlinge relaties tussen bedrijfskenmerken, rundveeras, dierprestaties, biodiversiteit en verdienmodellen boven tafel krijgen.

Het onderzoek bestaat uit twee fases. In de eerste fase wordt gekeken in in welke regio's en op welk type bedrijven Nederlandse dubbeldoelrassen voorkomen. Daarbij is er ook aandacht voor welke verbanden gelegd kunnen worden tussen de gebruikte rassen, productieniveau, dierkenmerken en bedrijfskenmerken.


Raskeuze en dierkenmerken

Bij de tweede fase is er aandacht voor de samenhang van raskeuze en dierkenmerken met technische en economische bedrijfsresultaten, en met indicatoren voor biodiversiteit en natuurinclusieve kringlooplandbouw.

Hierin wordt ook gekeken naar welke dierkenmerken, zoals productie en gezondheid, in de Nederlands dubbeldoelrunderrassen aanwezig zijn en wat deze rassen kunnen betekenen voor natuurinclusieve en circulaire bedrijfssystemen. Tijdens discussie- en studiemiddagen wordt met veehouders gesproken over fokdoelen in het licht van de ontwikkeling naar natuurinclusieve kringlooplandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer