Ellen de Lange melkt zes koeien aan de rand van Zwolle

Nabij de nieuwbouwwijken van Zwolle melkt Ellen de Lange sinds deze zomer zes MRIJ-koeien in een doorloopmelkwagen. Via een melktap verkoopt ze de hele productie aan inwoners van de hoofdstad van Overijssel.

Ellen+de+Lange+melkt+zes+koeien+aan+de+rand+van+Zwolle
© Ruud Ploeg

Nieuwsgierig kijken de koeien naar de bezoekers in hun weiland. Ondertussen blijven ze rustig liggen herkauwen. Het zijn stevige MRIJ-koeien met horens. 'Ze zijn al helemaal gewend aan publiek', zegt Ellen de Lange. 'Vooral als ik ze melk, 's morgens en 's avonds, staan er vaak mensen te kijken. Ook zelf moest ik daar wel even aan wennen, maar nu vind ik het prima. Het is goed dat consumenten van dichtbij zien wat er allemaal moet gebeuren, voordat zij een pak melk in de koelkast hebben staan.'

Sinds juni melkt De Lange aan de rand van Zwolle zes koeien in een opgeknapte doorloopmelkwagen. Haar uitvalsbasis is de Dijklandhoeve die in beheer is bij de coöperatie Zwolse Stadslanderijen.


Melktap

In een afgetimmerd hokje bij het voormalige melktanklokaal van de boerderij heeft de melkveehouder een melktap geplaatst. Inwoners van Zwolle kunnen daar voor een euro per liter verse melk tappen. Dat doen ze volop. Na een paar gewenningsweken lukt het De Lange om vrijwel haar hele dagproductie van 90 kilo melk via de melktap te verkopen.

Op Marktplaats zag ik een mooie doorloopmelkwagen te koop en toen dacht ik: ja, ik ga het doen

Ellen de Lange, melkveehouder in Zwolle

'Mijn klanten kun je indelen in verschillende categorieën. Er is een groep mensen die gaat voor puur. Die mensen, vaak uit het buitenland afkomstig, kopen hier rauwe melk om zelf te verwerken. Er zijn ook mensen die gaan voor lokale producten en daarom hier komen. En er is een groep die concludeert dat melk kopen voor een euro per liter gewoon een goede deal is. Mij maakt het niet uit tot welke categorie iemand hoort; ik vind alle kopers prima.'


Bedrijfseconomisch verantwoord

Is het de ondernemer wel te doen om bedrijfseconomisch verantwoord koeien te houden? Een opbrengst van 90 euro per dag is niet veel. 'Mijn inzet is zeker om er wat mee te verdienen. Van tevoren heb ik mijn plan goed doorgesproken met een financieel adviseur. Als je 90 euro per dag doorrekent, kom je toch tot een mooi maandbedrag', zegt ze.


Klanten tappen voor een euro per liter verse melk.
Klanten tappen voor een euro per liter verse melk. © Ruud Ploeg

'Maar met de koeien hoef ik niet mijn hele inkomen te verdienen. Ik ben er 's morgens en 's avonds een paar uur druk mee. Daartussen heb ik tijd voor andere dingen: advieswerk en projectbegeleiding, vooral in de agrarische sector. Het is wel zo dat ik met die andere werkzaamheden een hoger uurloon kan verdienen dan met koeien melken.'


Uitgangspunt

Waarom is ze dan begonnen met melken? 'Het is niet zo dat ik een statement wil maken of zoiets. Koeien melken met een mobiel systeem is iets wat ik altijd al heb willen doen. En mijn uitgangspunt is: als je iets echt wilt, moet je het gaan doen', zegt De Lange die is opgeleid tot sociaal en cultureel antropoloog.

'Ik ben opgegroeid op een veebedrijf en mijn broer is melkveehouder. Mijn passie om dit te doen, komt voort uit mijn liefde voor dieren, koeien in het bijzonder, en mijn wens om dicht bij de natuur te werken. Ook hoop ik hiermee het perspectief van boeren beter te leren begrijpen.'


Samenloop van omstandigheden

Dat De Lange dit voorjaar de knoop doorhakte en daadwerkelijk startte als melkveehouder, heeft te maken met een samenloop van omstandigheden. 'Vorig najaar had ik al eens rondgekeken op de Dijklandhoeve en zag ik allerlei mogelijkheden. Dit voorjaar kwam corona en kreeg ik het iets rustiger. Op Marktplaats zag ik een mooie doorloopmelkwagen te koop en toen dacht ik: ja, ik ga het doen.'

De bedrijfsopzet is overzichtelijk. Via de coöperatie Zwolse Stadslanderijen huurt de ondernemer grasland voor haar melkveestapel. De MRIJ-koeien huurt ze van een collega-melkveehouder. 'Daarmee heb ik zaken als fosfaatrechten et cetera meteen afgedekt. Huren maakt me ook flexibel. Als de vraag naar melk blijft groeien, komen er een paar koeien bij.'


Investeringen

Naast de doorloopmelkwagen investeerde De Lange haar spaargeld in een melkinstallatie, een trekker en een melktap. 'Het zijn allemaal spullen die ik, als het melken me onverhoopt niet zou bevallen, redelijk goed weer kan verkopen.'

Gelukkig bevalt het melken prima. De melkveehouder geniet iedere dag van het samenzijn met haar koeien. Toch was het voor haar wel een echte omschakeling. 'Als je normaliter vooral achter je laptop zit te werken, is de fysieke belasting van het melken van koeien en het sjouwen met melkemmers wel even een dingetje. Maar daar ben ik nu aan gewend. Ik besef nu meer dan ooit hoe veelzijdig het boerenvak is. Je bent bezig met dieren, maar ook met techniek, voedselveiligheid, marketing en communicatie', zegt ze.


Sociale media

'Ik deel graag waar ik mee bezig ben. Dat doe ik hier ter plekke, maar ook via sociale media. Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het wegnemen van de vanzelfsprekendheid dat er altijd goed voedsel te koop is in de supermarkt.'


Ellen de Lange deelt graag waarmee ze bezig is.
Ellen de Lange deelt graag waarmee ze bezig is. © Ruud Ploeg


Biologische boeren slaan brug naar stad

Zwolse Stadslanderijen is een coöperatie van biologische boeren aan de rand van Zwolle. Samen proberen ze een brug te slaan naar de inwoners van Zwolle. Die kunnen bij de boeren rechtstreeks groenten, fruit, vlees, melk, kaas en eieren kopen. De verkoop van producten gebeurt niet alleen vanaf de boerderijen van de boeren, maar ook gezamenlijk. Dat doen ze vanuit de Dijklandhoeve, een boerderij aan de rand van de wijk Aa-landen. Ruimtes van het voormalige melkveebedrijf gebruiken de boeren om online bestelde pakketten samen te stellen en verzendklaar te maken. Ook is er een boerderijwinkel, een kinderspeelplaats en een koffie- en theeterras. De boeren van Zwolse Stadslanderijen maken onder meer gebruik van braakliggende bouwgronden rondom Zwolle. Door samen te werken, vormen ze een interessante partner voor de gemeente, projectontwikkelaars en natuurorganisaties. In totaal pacht Zwolse Stadslanderijen ruim 100 hectare voor de aangesloten boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer