EU keurt nu ook krekels goed voor voedsel

Krekels mogen voortaan in de Europese Unie (EU) ook als voedsel worden gegeten of er als ingrediënt in worden verwerkt. Dat heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa besloten. Eerder werden al de treksprinkhaan en de gele meelworm in de voedselstroom toegelaten.

EU+keurt+nu+ook+krekels+goed+voor+voedsel
© Ruben Meijerink

Het insect mag in zijn geheel als voedsel worden verkocht, in bevroren of gedroogde vorm, of tot poeder worden verwerkt. Na veiligheidsonderzoek zag de EU geen bezwaren om de krekel toe te laten als voedingsmiddel. Veiligheidsonderzoek naar dergelijk voedsel is nodig omdat het eten van insecten in zekere zin in de EU nog nieuw is.


In Nederland zijn enkele kwekers actief die werken volgens de EU-normen. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert daarbij. Het dagelijks EU-bestuur wil de consumptie van insecten bevorderen omdat ze – als alternatieve bron van eiwitten – kunnen fungeren als vleesvervanger.


Poten en vleugels

Het Voedingscentrum zegt dat insecten gekookt, gebakken, gewokt of gefrituurd moeten worden voordat ze kunnen worden gegeten. Ook moeten poten en vleugels worden verwijderd van insecten zoals krekels en sprinkhanen. Voor risico van bederf geldt dat insecten goed afgesloten moeten worden bewaard in de koelkast. Ze zijn wat betreft bederf vergelijkbaar met vlees en vis.

Daarnaast geeft het Voedingscentrum aan dat insecten mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met een schaal- of schelpdierenallergie. Het Voedingscentrum stelt ook dat de voedingswaarde gelijk is aan rundvlees, kip, varkensvlees en vis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer