EU wil halvering pesticiden wettelijk vastleggen

De Europese Commissie wil het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uiterlijk in 2030 halveren. In parken en natuurgebieden is de commissie van plan om middelen helemaal te verbieden. Naar verluidt zullen de EU-commissarissen voor Milieu en Klimaat, Landbouw, en Voedselveiligheid in maart een herziening van de huidige EU-regels voor pesticiden aankondigen.

EU+wil+halvering+pesticiden+wettelijk+vastleggen
© Han Reindsen

Aangezien die vermindering al is opgenomen in de boer-tot-bordstrategie, is de belangrijkste vraag nog of de halvering juridisch bindend moet worden opgenomen in een EU-richtlijn of meer vrijblijvend in jaarlijkse strategische plannen.

Volgens een via Euractiv uitgelekte versie zoeken Eurocommissarissen Frans Timmermans, Janusz Wojciechowski en Stella Kyriakides een combinatie: de halvering wordt verbindend, maar landen mogen onder bepaalde voorwaarden tijdelijk naar beneden afwijken. Ook mogen chemische verdelgingsmiddelen in sommige beperkte periodes wel worden gebruikt, zo valt uit de nu uitgelekte formuleringen af te leiden.


Milieuvriendelijk voedselsysteem

De Europese Commissie zegt dat deze stappen noodzakelijk zijn omdat een aantal EU-landen de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om het gebruik van chemische middelen terug te dringen. De EU moet overschakelen naar een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem, zo wordt benadrukt.

Plannen om het gebruik van pesticiden te verminderen, kunnen alleen slagen als er voor de landbouw vervangende bestrijdingsmiddelen komen en boeren toegang hebben tot alternatieven, inclusief nieuwe genetische manipulatie, zei voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie van het EU-parlement vorige week. De nieuwe regeling, zeker als het juridisch bindend wordt, zal de instemming nodig hebben van zowel het Europees Parlement als de 27 LNV-ministers.


Afhandelen

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir en milieuminister Steffi Lemke hebben zich sinds hun recente aantreden herhaaldelijk uitgesproken voor het verminderen van pesticiden. De Franse LNV-minister Julien Denormandie, die EU-voorzitter is, heeft herhaaldelijk gezegd dat hij pesticidendossier dit jaar wil afhandelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer