Broodketen gaat voor eigen graan

Vertegenwoordigers van de Nederlandse broodketen tekenden gisteren een intentieverklaring om als grondstof meer graan uit eigen land te gebruiken.

Broodketen+gaat+voor+eigen+graan
© BO Akkerbouw

'Over Nederlanders met een broodje bij de lunch en een glas karnemelk wordt weleens lacherig gedaan. Maar het laat wel zien dat we een echt broodland zijn', stelt minister Henk Staghouwer van LNV. 'Wij hebben uitstekende broodbakkers en molenaars. En ook nog eens groeien de beste grondstoffen op onze akkers. Daar zouden wij meer gebruik van moeten maken.'

Staghouwer bezocht gistermiddag de Themadag Granen in Nijkerk waar de intentieverklaring 'We gaan voor eigen graan' is getekend door diverse graantelers, graanhandelaren, molenaars en bakkers. De verklaring is een initiatief van BO Akkerbouw, Nederlands Bakkerij Centrum en het Comité van Graanhandelaren. Hij sluit zich aan bij het streven om vooral tarwe te telen voor humane consumptie.


Minister Henk Staghouwer pleit ervoor dat meer in Nederland geteelde tarwe gebruikt moet worden voor humane consumptie.
Minister Henk Staghouwer pleit ervoor dat meer in Nederland geteelde tarwe gebruikt moet worden voor humane consumptie. © BO Akkerbouw


Beter salderend rustgewas

Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw legt uit dat er volop argumenten zijn om meer baktarwe van eigen bodem te gebruiken. Volgens hem sluit de intentie naadloos aan bij de doelen van de boer-tot-bord- en Nationale Eiwitstrategie. Verder biedt het meer ruimte voor beter salderende rustgewassen.

De beschikbaarheid van Nederlands tarwe is geen knelpunt, rekent Hoogendijk voor. 'In 2021 was de totale tarweproductie in ons land 970.000 ton, daarvan is 70 procent bakwaardig. Dat is voldoende voor de ongeveer 550.000 ton tarwe die nodig is voor de broodconsumptie.'


Nieuwe standaard

Over de kwaliteit van de Nederlandse baktarwe verschillen de meningen, blijkt tijdens de themadag. Directeur Mirjam Kortekaas van Nederlands Bakkerij Centrum zegt dat de ervaring leert dat er prima brood van te bakken is. 'Wellicht moeten we werken aan een nieuwe standaard, met specificaties ten aanzien van vooral de eiwitkwaliteit, die beter aansluit bij de Nederlandse tarwe.'

Hoogendijk vertelt dat denktanks van veredelaars tot retailers zich gaan bezighouden met de vraag hoe het gebruik van eigen graan de standaard kan worden. 'Voor de korte termijn buigen zij zich over de kostenberekening, om te zorgen dat dit initiatief voldoende interessant is voor iedere schakel in de keten.' Verder wordt onderzocht wat de beste baktarwes zijn voor de Nederlandse omstandigheden.

'Voor de langere termijn zoeken we oplossingen voor een blijvende zelfvoorzienendheid en gaan we aan de slag met duurzaamheidsuitdagingen', geeft Hoogendijk aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer