BO Akkerbouw pleit voor betere positie vrouw

Om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen in de Nederlandse akkerbouw zet BO Akkerbouw dinsdag op Internationale Vrouwendag de campagne 'Op naar meer vrouwen op de Nieuwe Akker' in de schijnwerpers.

BO+Akkerbouw+pleit+voor+betere+positie+vrouw
© Land en Vrouw

De boodschap om boeren en boerinnen in één adem te noemen, is onderdeel van de grotere campagne 'Ruimte voor de Nieuwe Akker'. Dit is een initiatief van BO Akkerbouw en haar twaalf leden: Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en Vavi.


© BO Akkerbouw

BO Akkerbouw constateert dat de Nederlandse agrarische sector nog steeds wordt gedomineerd door mannen. De akkerbouw vormt daarop geen uitzondering. Het is tijd voor meer evenwicht, meldt de organisatie bij aankondiging van de campagne 'Op naar meer vrouwen op de Nieuwe Akker'.


Weinig vrouwelijke ondernemers

Vrouwen zijn volgens BO Akkerbouw sterk en intelligent, ze leveren een belangrijke bijdrage aan de productiviteit en ze hebben een belangrijke rol in de toekomst van de sector. Vrouwen kunnen dezelfde werkzaamheden uitvoeren als mannen en verdienen gelijke kansen. En dat geldt ook voor de Nederlandse akkerbouw, stelt BO Akkerbouw. Omdat ook deze landbouwsector relatief weinig vrouwelijke ondernemers telt.

Het aantal vrouwen in de agrarische sector neemt de laatste jaren wel langzaam toe, maar Nederland blijft nog altijd ver achter. Volgens de laatste cijfers van Eurostat in 2016 is slechts 5 procent van alle agrarisch ondernemers in Nederland vrouw. Daarmee scoort Nederland het laagst van alle Europese landen.


Ook in de rest van de keten

Ook in andere schakels van de keten is een vrouw aan het hoofd van een onderneming de uitzondering die de regel bevestigt. Het is vanwege deze cijfers dat BO Akkerbouw pleit voor een betere positie van vrouwen in de Nederlandse akkerbouw. De campagne tijdens Internationale Vrouwendag moet dat ondersteunen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer