Akkerbouwers ontvangen deze week factuur voor collectief onderzoek

Veel akkerbouwers ontvangen deze week de factuur over 2021 voor hun bijdrage aan het collectieve onderzoek. Dat laat de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw weten.

Akkerbouwers+ontvangen+deze+week+factuur+voor+collectief+onderzoek
© Job Hiddink

Ten opzichte van de vorige periode zijn de tarieven verhoogd met de inflatiecorrectie. Ook geldt vanaf nu een apart tarief voor pootaardappelen. BO Akkerbouw meldt dat meer dan zestienduizend ondernemers de organisatie hebben gemachtigd voor hun teeltgegevens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Met de verplichte financiële bijdrage betalen akkerbouwers samen het programma Onderzoek en Innovatie.

'Met dank aan het vertrouwen van zoveel akkerbouwers kunnen we eenvoudig de facturen opstellen', zegt directeur André Hoogendijk tevreden. Telers kunnen BO Akkerbouw machtigen om gebruik te maken van de arealen die zij hebben opgegeven in de gecombineerde opgave bij RVO.nl. Akkerbouwers die gebruikmaken van een machtiging ontvangen een korting van maximaal 50 euro op hun onderzoeksbijdrage.


Bijdrage aan goed rendement

Het programma Onderzoek en Innovatie van BO Akkerbouw richt zich op thema's als bodem, plantgezondheid, technologie en verdienvermogen. Het doel van de onderzoeken is bijdragen aan een goed rendement voor akkerbouwers met kennis die zij in de praktijk kunnen toepassen. Eind 2021 zijn op basis van vragen van akkerbouwers vijftien nieuwe projecten goedgekeurd.


Op verzoek van BO akkerbouw heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgelopen jaar de verbindendverklaring voor het onderzoeksprogramma verlengd tot en met 2027. Dat betekent dat alle Nederlandse akkerbouwers verplicht zijn mee te betalen. De financiële bijdrage is voor telers gekoppeld aan hun areaal aardappelen, suikerbieten en granen.


Tarieven aangepast

In vergelijking met de vorige periode (2018-2020) zijn de tarieven aangepast met de inflatiecorrectie en geldt vanaf nu een apart tarief voor pootgoed. De tarieven zijn vanaf 2021 als volgt:

• 16 euro per hectare voor pootaardappelen;
• 13,50 euro per hectare voor consumptieaardappelen;
• 9 euro per hectare voor zetmeelaardappelen en suikerbieten;
• 4,50 euro per hectare voor tarwe, gerst, haver en rogge.

Overige gewassen worden niet belast. Na aftrek van de kosten van inning en uitvoering ontstaat een jaarlijks budget voor onderzoek en innovatie van circa 2,5 miljoen euro. De leden van BO Akkerbouw zijn Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en Vavi.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer