Vleeskuikenhouder in problemen door hoge kosten

De kosten voor vleeskuikenhouders in Nederland stijgen momenteel veel harder dan de opbrengsten. Voorzitter Jan Verhoijsen van LTO/NOP-kring Vleeskuikenhouders vreest daarom dat menig vleeskuikenhouder 'na het maken van het rekensommetje' besluit geen nieuwe dieren op te zetten.

Vleeskuikenhouder+in+problemen+door+hoge+kosten
© Twan Wiermans

Verhoijsen constateert dat de prijzen voor vleeskuikens wel gestegen zijn, maar dat de kosten veel harder stijgen. 'Er zit een flinke vertraging in. De slachterijen zijn weer afhankelijk van de retail en moeten daarover onderhandelen. Ik heb het idee dat men daar niet snapt wat de gevolgen zijn voor vleeskuikenhouders.'

De prijs voor voer is met meer dan 100 procent gestegen in anderhalf jaar tijd, rekent hij voor. 'Anderhalf jaar geleden was de prijs voor tarwe nog 180 euro per ton. Dat is nu meer dan 400 euro, maar alles is duurder geworden: brandstof, energie, verpakkingen en andere materialen. Dit moet wel doorberekend worden aan de consument, anders is het voor vleeskuikenhouders niet vol te houden.'


Niet voldoende Duitse eieren

Deze week waarschuwde het Bundesverband Ei, de ketenorganisatie voor de Duitse eierindustrie, dat Duitse leghennenhouders mogelijk in augustus al niet meer voldoende eieren kunnen leveren. Dit risico is er volgens Verhoijsen ook voor Nederlands pluimveevlees als de kosten niet worden doorberekend.


'Dat hoop ik natuurlijk niet. Ik hoop dat er afspraken gemaakt kunnen worden over de prijzen, waardoor dat niet nodig is. Uiteindelijk is voedsel het belangrijkste. Voor brandstof gaan nu de accijnzen omlaag. Voedsel is toch een stuk belangrijker.'


Kwalitatief voedsel

Wat deze crisis volgens Verhoijsen duidelijk maakt, is dat Nederlandse boeren altijd heel goedkoop goed kwalitatief voedsel hebben gemaakt. 'Het is een eyeopener, maar het is niet voor niets dat er zoveel bedrijven stoppen. Als er goed verdiend zou worden, zou dit niet gebeuren. Deze crisis onderstreept het belang van voedsel en dat hiervoor betaald moet worden. Anders houdt het op.'

De voorzitter wijst erop dat de retail volledig wil overschakelen op 1 ster Beter Leven-pluimveevlees. 'Daar hangt juist wel een hogere kostprijs aan. Er is meer warmte, dus meer energie, voor nodig om dit te produceren en ook meer voer per kilo vlees. Dat is nu dus extra lastig. Het is daarom belangrijk dat de retail over de brug komt. Ik denk eerlijk gezegd dat de supermarkten goed voor zichzelf zorgen en dat het daar nog het beste mogelijk is om marge in te leveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer