45 gram gram daggroei is uitdaging bij Beter Leven-vleeskuikens

Aviagen, de fokkerijorganisatie van onder andere het Ross-vleeskuikenras, stelt dat er veel uitdagingen zijn in het fokken van 1 ster Beter Leven-vleeskuikens. De grootste uitdaging is het halen van de maximale 45 gram daggroei met een uitgebalanceerde kip.

45+gram+gram+daggroei+is+uitdaging+bij+Beter+Leven%2Dvleeskuikens
© Aviagen

Groei is gerelateerd aan voerconversie. Met de trager groeiende rassen moet de groei gelijk blijven en de voerconversie lager zijn. 'Dat zijn tegenstrijdige fokdoelen. Een 1 ster Beter Leven-kip moet minimaal 56 dagen oud worden. Hoe langer een dier leeft, hoe hoger de voerconversie', legt Magnus Swalander, R&D-directeur bij Aviagen, uit.

'De reguliere rassen hebben jaarlijks 2,5 punten voerconversiedaling. Voor de trager groeiende rassen halen we nu 1,5 punt voerconversiedaling per jaar. Maar de conventionele rassen zoals Ross 308 hebben 20 procent minder CO2-uitstoot dan trager groeiende rassen', zegt Swalander.


Terug in tijd

'Als fokker is het alsof je 25 jaar terug in de tijd gaat met de trager groeiende vleeskuikens en die weer gaat verbeteren met jaarlijks 1 procent minder CO2-uitstoot.'

In de rest van de wereld is er veel minder druk van dierenwelzijnsorganisaties om trager groeiende rassen te gebruiken

Magnus Swalander, R&D-directeur bij Aviagen

De groeisnelheid van 1 ster Beter Leven-kuikens verlagen tot de gemiddeld vereiste 45 gram per dag vindt Swalander geen goed idee. 'Dan krijg je geen goed vleeskuiken omdat de vleesopbrengst en mogelijk ook het gedrag worden aangetast. Dus voor 45 gram groei per dag hebben we specifieke rassen nodig. Voor elk concept fokt Aviagen een ander kuiken.'

De consument kent het 1 ster Beter Leven-concept beter dan andere concepten. Toch is het ook volgens Swalander uniek dat de Nederlandse supermarkten onder druk van dierenwelzijnsorganisaties kiezen voor de 1 ster Beter Leven-kip. 'In de rest van de wereld is er veel minder druk van zulke organisaties om trager groeiende rassen te gebruiken.'


European Chicken Commitment

Om te voldoen aan de vraag, heeft Aviagen de Ranger Gold als 1 ster Beter Leven-optie en blijft die ontwikkelen. Daarnaast richt de fokkerijorganisatie zich vooral op de ontwikkeling van rassen die volden aan de European Chicken Commitment (ECC) waarvoor ook extra welzijnseisen gelden, maar die minder strikt zijn voor wat betreft groei per dag. De ECC-rassen vragen wereldwijd hogere volumes.

'Het zijn twee verschillende segmenten, dus met elk een apart fokprogramma. Hierin zoeken we continu verbetering op vleesopbrengst en vleeskwaliteit, gezondheidskenmerken, poot- en voetzoolgezondheid, welzijn en robuustheid', zegt de geneticus.


Selectietechnieken gelijk

Alle verschillende rassen doorlopen hetzelfde selectieprogramma met dezelfde geavanceerde technologieën, zoals CT-scans, levende voerconversiemeting, gedragsselectie, grondeieren en vleeskwaliteit.


De erkenning voor 1 ster Beter Leven loopt via de Nederlandse Dierenbescherming en de Ranger Gold is erkend. 'Wij hebben gekozen voor een gekleurd traaggroeiend ras. De verschillen zijn dan goed zichtbaar. De kleur maakt geen verschil in productieresultaten', zegt Swalander.


Duurzamere Europese kip

Alle belangrijke welzijnsorganisaties hebben in 2017 het European Chicken Commitment (ECC) opgericht. Doel is dat in 2026 pluimveevlees voldoet aan alle EU-dierenwelzijnswetten en -voorschriften, een maximale bezetting van 30 kilo per vierkante meter, maar zonder minimumleeftijd of maximale groei. ECC vult het gat tussen bestaande concepten en reguliere vleeskuikens op met een efficiëntere manier van produceren met ECC-goedgekeurde rassen. Zowel Hubbard als Aviagen levert ECC-rassen. Verschillende bedrijven in diverse landen starten eerder met ECC-kip. Nederlandse vleeskuikenhouders kunnen straks kiezen tussen regulier, ECC en 1 ster Beter Leven. Circa 60 procent van de Nederlandse vleeskuikenbedrijven zal 1 ster Beter Leven-vlees gaan produceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer