Nederlandse vleeskuikenprijs blijft achter

De prijzen van slachtrijpe vleeskuikens zijn de afgelopen maanden gestegen. Maar in Nederland blijft de uitbetalingsprijs achter bij die in België.

Nederlandse+vleeskuikenprijs+blijft+achter
© Twan Wiermans

Een buitenstaander die kijkt naar grafieken van het verloop van de vleeskuikenprijs in het afgelopen kwartaal, kan concluderen dat vleeskuikenhouders de wind mee hebben. Er zijn flinke prijsstijgingen zichtbaar. 'Maar die conclusie klopt niet', vindt Jan Verhoijsen, portefeuillehouder vleeskuikens bij Pluimveehouderij LTO/NOP.

'Vleeskuikenhouders hebben te maken met exorbitante kostenstijgingen op alle fronten. Hierdoor neemt de marge voor vleeskuikenhouders nauwelijks toe', aldus Verhoijsen. 'Het is niet alleen het dure voer dat vleeskuikenhouders parten speelt. Ook de prijzen van gas en elektriciteit rijzen de pan uit.'


Arbeid onbetaalbaar

Daar komt bij dat arbeid onbetaalbaar dreigt te worden. Verhoijsen: 'Alle klussen waar je als vleeskuikenhouder extra arbeid voor inhuurt zijn een stuk duurder geworden. Denk bijvoorbeeld aan het laden van kuikens en het reinigen van stallen. Het is mooi dat de prijs omhooggaat, maar per saldo schieten we er niets mee op.'

De vleeskuikenprijzen vertoonden sinds vorig najaar een opgaande tendens. Deze week laten de noteringen een stabilisatie zien. De Barneveld-notering blijft staan op 1,06 euro per kilo en de Belgische Deinze-notering op 1,13 euro. Ook de contractprijzen maken deze week een pas op de plaats.

Dat de vleeskuikenprijzen wekenlang de weg naar boven vonden, heeft te maken met de afzetmarkt. Die kenmerkt zich vooral door krapte. Er is meer vraag naar slachtrijpe kuikens dan er voorhanden zijn.Vogelgriep is hierbij een factor van betekenis. De uitbraken hebben gevolgen gehad voor vleeskuikenbedrijven. Niet alleen in Nederland, maar ook in onze buurlanden. Dit heeft gezorgd voor een flinke productiedaling door het ruimen van besmette bedrijven en een verbod voor bedrijven in 10 kilometergebieden om binnen dertig dagen na een uitbraak nieuwe dieren op te zetten.

Verhoijsen constateert dat vogelgriep het ondernemersrisico in de vleeskuikenhouderij sterk vergroot. 'Ook in dat licht zijn de prijzen gewoon te laag. Bij een minimale marge lopen we grote risico's.'


Dat coronamaatregelen in Nederland en andere landen zich in een afbouwfase bevinden, zorgt voor een stimulans van de vraag naar kip. Vooral de kipconsumptie buitenshuis neemt weer toe.

Volgens slachterijen gingen de kuikenprijzen te snel omhoog. Zij ervaren dat het lastig is om de hogere inkoopprijzen door te vertalen bij de verkoop van vlees.


Nederland in vergelijking met België

De belangenorganisaties van pluimveehouders kijken heel anders naar de prijsontwikkeling. Zij constateren dat de prijzen in Nederland achterblijven bij die in België. 'Sinds week 45 vorig jaar ontvangen Belgische vleeskuikenhouders zo'n 4 tot 5 eurocent per kilo meer dan Nederlandse', zegt Verhoijsen.

'Als je ernaar vraagt, verwijzen slachterijen naar de hogere voerprijzen in België. Maar dat is nonsens. Belgische vleeskuikenhouders kunnen ook in Nederland voer kopen. En wij kunnen dat in België doen. De markt voor veevoedergrondstoffen is internationaal. Dus voerprijs is geen argument voor verschil in vleeskuikenprijzen', stelt de LTO/NOP-portefeuillehouder.

De noteringen laten ook zien dat de afgelopen vier maanden het verschil tussen België en Nederland is gegroeid in het voordeel van de Belgen. Als we de Belgische ABC- en de Nederlandse VCN-contractnotering vergelijken, is het verschil tussen beide sinds 21 oktober 2021 met 4 eurocent toegenomen ten gunste van de Belgische notering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer