Lage virusdruk betekent betere resultaten vleeskuikens

Vleeskuikenhouders die veel aandacht besteden aan reiniging en ontsmetting en daarmee zorgen voor een laag aantal ziektekiemen, halen betere resultaten met hun kuikens. Dat blijkt uit een veldonderzoek met de VIR-check door ForFarmers De Hoop en Royal GD.

Lage+virusdruk+betekent+betere+resultaten+vleeskuikens
© Twan Wiermans

De VIR-check is voor de vleeskuikenhouder een goed hulpmiddel om het reinigen en ontsmetten te kunnen controleren. Hoe minder ziektekiemen de VIR-check vindt, hoe beter het reinigen en ontsmetten is uitgevoerd. Hoe lager het aantal ziektekiemen in een vleeskuikensstal, hoe beter de resultaten bij de vleeskuikens.

Uit het veldonderzoek blijkt volgens GD-pluimveedierenarts Willem Dekkers dat er tussen de beste en slechtste score van de VIR-check een verschil van 100 gram groei over de hele ronde zit. 'Het opbouwen van afweer tegen bacteriën en virussen kost het kuiken veel energie', legt Flamur Llapashtica van ForFarmers De Hoop uit. 'Energie die daardoor dus niet naar groei gaat. Daar laat je dus wat liggen.'


Ander ontsmetproduct

Een van de pluimveehouders die ervaring met de VIR-check heeft, is pluimveehouder Maurice van der Aa uit het Brabantse Mariahout. 'Op basis hiervan heb ik eens een ander product gebruikt voor het ontsmetten, omdat er veel verschil zit tussen de middelen.'

De VIR-check is voor de pluimveehouder verder een prettig hulpmiddel. 'Scoor je met de VIR-check groen, dat is de beste score, dan weet je dat je de reiniging en ontsmetting goed hebt uitgevoerd. Als je dan toch iets onder de kuikens krijgt, weet je in ieder geval dat het hier niet aan ligt. Daar hoef je dan niet meer met broederij of voerfabrikant over te discussiëren.'


Zoeken naar vijf virussen

De VIR-check is een hulpmiddel voor de vleeskuikenhouder om het reinigen en ontsmetten te kunnen controleren. GD introduceerde dit in 2019. Bij deze check worden met swabs monsters genomen bij zes tot zeven dagen oude kuikens. Met behulp van een PCR-test wordt vervolgens naar vijf besmettelijke en resistente virussen gezocht: rotavirus A en D, chicken astrovirus, aviaire nefritis-virus 3 en reovirus.Deze virussen zijn goed bestand tegen desinfectiemiddel, dus als er daarvan weinig aanwezig zijn, is het reinigen en desinfecteren erg goed uitgevoerd. Het betekent daarbij ook dat er weinig andere virussen en bacteriën aanwezig zijn. Die worden sowieso met een goede reiniging en desinfectie aangepakt. Tot voor kort waren er drie categorieën: rood, oranje en groen. Daar is een vierde categorie bijgekomen: geel. Zo hebben pluimveehouders een nog beter handvat om de opstart te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer