Vers zeewier niet geschikt voor vleeskuikens

In onbewerkte vorm is zeewier ongeschikt als voeder voor vleeskuikens. Dat concludeert Lotte Stokvis, promovendus aan Wageningen University & Research.

Vers+zeewier+niet+geschikt+voor+vleeskuikens
© ANP

Stokvis onderzocht de voedingswaarde van verschillende zeewieren in vleeskuikenvoeders. Ze keek naar de nutritionele samenstelling, verteerbaarheid en gezondheid van de vleeskuikens. In onbewerkte vorm is zeewaar niet geschikt als voer voor vleeskuikens. Voor bijproducten na bioraffinage zijn er mogelijk wel kansen.

In behandelde zeewieren zijn de gehalten aan mineralen te hoog voor gebruik als vleeskuikenvoeding. Met wassen kan het gehalte worden verlaagd, maar dat maakt zeewier nog steeds niet geschikt als voer voor vleeskuikens. Ook een enzymbehandeling van zeewier, gericht op eiwitafbraak alvorens het zeewier aan vleeskuikens te voeren, verhoogt de verteerbaarheid niet.


Type voer

De effecten van bijproducten uit zeewier hangen af van het type voer waaraan het zeewier wordt toegevoegd. Het voeren van een van de bestudeerde bijproducten uit zeewier verbeterde de dierprestaties wel en had ook een positieve invloed op de onderzochte gezondheidskenmerken van vleeskuikens.

Op vrijdag 25 februari hoopt Stokvis te promoveren op dit onderwerp.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer