Genetica speelt grote rol bij eisen 1 ster Beter Leven-kuikens

Alle Nederlandse supermarkten gaan voor 2024 over op 1 ster Beter Leven-kuikens. Daarvoor is een trager groeiend ras vereist. Het produceren van zo'n ras is niet eenvoudigweg het kruisen van een leghen en een vleeshaan. Voor elk concept moeten pluimveefokkers de juiste genetica gebruiken om aan de concepteisen te voldoen.

Genetica+speelt+grote+rol+bij+eisen+1+ster+Beter+Leven%2Dkuikens
© Monique van Loon

In Nederland produceren pluimveefokkers vleeskuikens voor regulier, Kip van Morgen, 1 ster Beter Leven en biologisch. Daartoe moeten ze ver vooruitkijken: de dieren die zij vandaag fokken, leveren de vleeskuikens die vleeskuikenhouders pas over vijf jaar in hun stal krijgen.
Hoe spelen fokkers in op de veranderende eisen van de maatschappij? Nederland is uniek in zijn keuze om volledig om te schakelen naar 100 procent trager groeiende vleeskuikens voor supermarkten.

Wereldwijd is slechts een handvol pluimveefokkers actief. Sinds de jaren vijftig zijn de leg- en vleespluimveefokkerij gescheiden. 'Leg- en vleeskippen zijn compleet andere lijnen waar niet dezelfde oorspronkelijke rassen achter zitten. Ook de reguliere en trager groeiende vleeskuikens zijn verschillende genenpools', legt Paul van Boekholt, businessmanager Noord-Europa bij Hubbard, uit.


Verschillende eisen

Sommige rassen die voor de huidige Kip van Morgen-concepten worden gebruikt, bij elke supermarkt verkrijgbaar onder een ander label met verschillende eisen, zijn niet geschikt als 1 ster Beter Leven-kip omdat ze te snel groeien.

Door de ontwikkeling van vele andere rassen hebben we nu wereldwijd de grootste genenpool van trager groeiende kuikens

Paul van Boekholt, businessmanager Noord-Europa bij Hubbard

'De Kip van Morgen van Albert Heijn met maximaal 50 gram gemiddelde daggroei vraagt andere genetica dan het 1 ster Beter Leven-kuiken', weet Van Boekholt. 'Want voor de 1 ster Beter Leven-kuikens zijn de gemiddelde maximale daggroei van 45 gram en een minimale slachtleeftijd van 56 dagen de belangrijkste eisen. Als fokker selecteer je dus de lijnen die het beste daarbij passen.'

Hubbard is als vleespluimveefokkerijorganisatie al ruim 55 jaar actief in de fokkerij van trager groeiende vleeskuikens en heeft daarin wereldwijd een leidende positie. Dat is ontstaan uit de selectie van traaggroeiende kuikens voor onder andere Label Rouge in Frankrijk.


Grootste genenpool

Van Boekholt: 'Door de ontwikkeling van vele andere rassen hebben we nu wereldwijd de grootste genenpool van trager groeiende kuikens. Vanaf de opkomst van de eerste concepten zijn wij actief betrokken in deze markt.'


De productiepiramide van pure lijnen tot de uiteindelijke vierwegkruising, het vleeskuiken, duurt vier tot vijf jaar. Om de Nederlandse supermarkten te voorzien van voldoende 1 ster Beter Leven-eendagskuikens, zijn hooguit 1 miljoen vleeskuikenouderdieren nodig. Dat is een relatief klein aantal op de wereldwijde markt.


Kleine markt

De totale markt voor trager groeiende ouderdieren is sowieso klein. Daarom zijn niet alle fokkerijorganisaties actief in deze markt.

Voor iedereen kwam de snelle omschakeling naar 1 ster Beter Leven volgens Van Boekholt als een verrassing. 'Maar met de Hubbard JA757 hebben we sinds de start van de Kip van Morgen in 2007 ook de juiste kip voor het Beter Leven-concept en kunnen wij de gewenste aantallen produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer