Drenthe werkt aan algehele geitenstop

Provincie Drenthe werkt aan een algehele geitenstop. De twee andere noordelijke provincies zijn nog niet zo ver. Minister Henk Staghouwer van LNV vroeg in februari aan de Gedeputeerden Staten van Friesland, Groningen en Drenthe een geitenstop in te stellen. Die moet er komen zolang het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden nog geen resultaten heeft opgeleverd.

Drenthe+werkt+aan+algehele+geitenstop
© Joost de la Court

Het onderzoek richt zich op de gevolgen van veehouderijen voor de direct omwonenden. Er wordt onder meer gekeken naar extra risico op longontsteking en astma. Uit voorlopig onderzoek bleek het risico op longontsteking vooral rond geitenhouderijen op te treden. Het definitieve resultaat wordt in 2024 verwacht. In afwachting daarvan dringt Staghouwer aan op een algemeen vestigingsverbod voor geitenhouderijen.


Een geitenstop houdt in dat geen vergunning wordt verleend voor uitbreiding of nieuwvestiging van een geitenhouderij. Drenthe zegt in het najaar de omgevingsverordening op dit punt te willen aanpassen, zodat functiewijziging naar een geitenhouderij niet meer is toegestaan.


Precieze uitwerking

Provinciale Staten moeten de voorgenomen wijziging nog wel goedkeuren. Ook wil Drenthe in overleg met minister Staghouwer en de Drentse gemeenten over de precieze uitwerking. Geitenhouderij wordt in Drenthe al aangemerkt als intensieve veehouderij. Nieuwvestiging is alleen nog bij uitzondering mogelijk, via de opkoop van een intensief bedrijf elders.

Provincie Fryslân negeert het verzoek van Staghouwer. 'Wij zien geen reden voor een provinciale geitenstop', stelt landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP). In Friesland bepalen gemeenten of ze een geitenstop invoeren. De gemeenten met de meeste geiten hebben dat gedaan of gaan dat doen, geeft de gedeputeerde aan. Het gaat om Leeuwarden, Fryske Marren, Weststellingwerf en Súdwest-Fryslân.


Eerdere uitspraken

Fryslân houdt ook rekening met twee gerechtelijke uitspraken van eind vorige maand. De Raad van State gaf geitenhouderijen in Aboude en Mastenbroek toch de ruimte, omdat volgens de rechter onvoldoende wetenschappelijke kennis bestaat over het verband tussen longontstekingen en geitenhouderijen. 'Wij zitten er niet op te wachten te worden teruggefloten door de rechter', aldus Fokkinga.

Provincie Groningen zegt bezig te zijn met een inventarisatie in de gemeenten, die half april wordt afgerond. De provincie telt vier gemeenten met een geitenstop: Westerwolde, Westerkwartier, Het Hogeland en Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer