Zes Friese Statenfracties willen opnieuw geitenstop

Zes Statenfracties willen opnieuw een geitenstop in de provincie Fryslân. Als reden hiervoor voeren ze aan dat het totaalaantal geiten in de provincie vorig jaar met 10 procent steeg naar 27.003 dieren. Volgens de partijen liggen er diverse plannen voor geitenhouderijen. Ze hebben hierover vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Zes+Friese+Statenfracties+willen+opnieuw+geitenstop
© Twan Wiermans

Een meerderheid van Provinciale Staten besloot in juli 2019 de tijdelijke geitenstop niet te verlengen. Ze wilde eerst de uitkomsten van nadere lopende deelonderzoeken afwachten. Die zijn onderdeel van het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden.

De Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks, SP, D66 en 50Plus geven aan dat nader onderzoek afwachten goed is. 'Maar geen reden om ondertussen de ontwikkeling van geitenhouderij in de nabijheid van burgers toe te staan. De gezondheidsrisico's zijn te groot', zo geven ze aan.


De partijen willen van het provinciebestuur weten wanneer het kantelmoment is wat betreft de groei in aantal en omvang van geitenhouderijen, voordat ze Provinciale Staten adviseren opnieuw een geitenstop in te stellen.

Het is nu aan de gemeenten om wel of niet een voorlopige stop in te voeren. Gemeente Weststellingwerf deed dit bijvoorbeeld vorig jaar april. Volgens de Statenpartijen worstelen de gemeenten hiermee. De fracties vinden dat het beter is om in de provincie één beleidsregel te hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer