Zware strop dreigt voor geitenhouder door geitenstop Overijssel

Wat is bepalend: het moment waarop een vergunning wordt verleend of het moment waarop na bezwaren opnieuw is beslist over de vergunning? Voor een geitenhouderij in het Overijsselse Mastenbroek bij Kampen is het antwoord op die vraag mogelijk beslissend voor zijn voortbestaan. Het oordeel is aan de Raad van State.

Zware+strop+dreigt+voor+geitenhouder+door+geitenstop+Overijssel
© Twan Wiermans

De geitenhouder stapte maandag naar de Raad van State voor een hoger beroep. Bij de Zwolse rechtbank ging zijn vergunning voor het houden van ongeveer 1.300 geiten vorig jaar onderuit na bezwaren van een nabijgelegen zorgboerderij/melkveehouderij aan de Oude Wetering. De exploitant van die zorgboerderij maakt zich zorgen over de gezondheid van zijn medewerkers.

Toen de vergunning voor de geitenhouderij werd verleend door gemeente Zwartewaterland, gold er nog geen provinciale geitenstop in Overijssel. Maar na de bezwaren van de zorgboerderij moest de gemeente het verlenen van de vergunning heroverwegen. Toen gold inmiddels de geitenstop. Dat moment was volgens de rechtbank beslissend en dus had de vergunning niet mogen worden verleend.

Volgens Johan van Groningen, de advocaat van de geitenhouder, was er op het moment van de aanvraag geen enkel beletsel om de vergunning te verlenen. Hij betoogde bij de Raad van State dat dát moment beslissend is en ook in lijn met de rechtspraak van de Raad van State.


Milieueffectrapportage

Maar mogelijk kleeft er nog een andere kwaal aan de vergunning. Volgens de gemeente was het niet nodig om voor de omschakeling van de veehouderij naar geitenhouderij een milieueffectrapportage te maken. Er liggen weliswaar meerdere onderzoeken van het RIVM waarin een verband is aangetoond tussen geitenhouderijen en longontsteking bij omwonenden, maar volgens de Raad van State is de wetenschappelijke waarde van die onderzoeken niet groot. De Raad van State laat het nog steeds aan gemeenten over om te beoordelen of er mogelijke gezondheidsrisico's zijn.

Toch zette de Raad van State maandag vraagtekens bij de manier waarop gemeente Zwartewaterland de gezondheidsrisico's heeft beoordeeld in dit geval. 'Wat ik mis, is het inzoomen op deze concrete situatie', meldde de raadsvoorzitter. Volgens de advocaat van de zorgboerderij heeft de gemeente de concrete situatie daar helemaal niet getoetst. 'Er is alleen maar gekeken naar jurisprudentie van de Raad van State.'

Strandt de vergunning op het ontbreken van een milieueffectrapportage, dan zit de geitenhouder zwaar in de problemen. De geitenhouderij is al in bedrijf. Provincie Overijssel heeft intussen al laten weten dat er geen uitzondering wordt gemaakt op de geitenstop.


Zwaar gedupeerd

Volgens Van Groningen worden geitenhouderijen nu zwaar gedupeerd door het ontbreken van duidelijke wetenschappelijke kennis over de risico's voor de volksgezondheid. Hij zet grote vraagtekens bij de geitenstop die nu in bijna alle Nederlandse provincies is ingevoerd. De advocaat van de zorgboerderij ziet het anders. 'Inderdaad is nog niet de oorzaak van de longontstekingen bekend, maar een verband is toch voldoende aangetoond.'

De Raad van State oordeelt binnen enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer