Minister Kuipers verwacht nauwelijks uitbreiding geitenhouderijen

In Noord-Brabant en de meeste andere provincies waar veel geitenhouderijen zijn, geldt een moratorium op uitbreiding. Op basis daarvan verwacht minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nauwelijks uitbreiding van de geitenhouderij. Dat antwoordt hij op vragen van PvdD-Kamerleden Eva van Esch en Leonie Vestering.

Minister+Kuipers+verwacht+nauwelijks+uitbreiding+geitenhouderijen
© Twan Wiermans

In de vragen wordt gesteld dat er in Noord-Brabant nog uitbreiding mogelijk zou zijn van de geitenhouderij met 29 procent tot 2030. Dat cijfer is volgens Kuipers gebaseerd op de latente ruimte in de vergunningen. 'Maar nieuwvestiging of het uitbreiden van bestaande stallen is gezien het moratorium niet mogelijk. Ook niet als de houder nog ruimte heeft voor extra dieren binnen zijn milieuvergunning. Er is alleen een beperkte uitbreiding mogelijk indien er binnen de bestaande stal nog ruimte is in de bestaande vergunning.'

Ook in Limburg, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland is een moratorium ingesteld om uitbreiding en/of nieuwvestiging van geitenhouderijen tijdelijk tegen te gaan. Friesland heeft sinds 2019 geen geitenstop meer, maar overweegt die opnieuw in te stellen. Kuipers roept de provincies ook op om zo'n moratorium op uitbreiding van de geitenhouderij in te stellen.


Groei afgevlakt

Volgens Kuipers heeft het instellen van deze geitenstop de groei van het aantal geiten in Nederland afgevlakt. Dat is volgens hem in 2021 duidelijk zichtbaar. Toen nam de geitenstapel nog maar met 1 procent toe tot 482.000 melkgeiten.

Het totaal aantal geiten (dus ook niet-melkgeiten) is sinds 2000 toegenomen van 178.570 tot 643.190 geiten. Dat is een toename met een factor 3,6 en geen factor 5, zoals Van Esch en Vestering beweren. Het totaal aantal geitenhouders daalde van 3.800 naar 3.190. Bij RVO.nl waren in 2020 565 melkgeitenbedrijven geregistreerd.

Naast de geitenstop zal een uitbreiding van het aantal geiten worden tegengehouden door gemeenten. Die kunnen een uitbreiding of nieuwvestiging van een geitenbedrijf tegenhouden op basis van het voorzorgsbeginsel. De Raad van State heeft dat bij een geitenbedrijf in het Groningse Rottum bevestigd.


Nog geen oorzaak

Of een groter aantal geiten in de buurt van woningen ook een hoger risico met zich meebrengt, is volgens Kuipers nog de vraag. Er is wel een verhoogd risico op longontsteking, maar de oorzaak is nog niet vastgesteld. Daartoe loopt nu onderzoeksprogramma Veehouderij en gezondheid omwonenden (VGOIII). Dat heeft door corona vertraging opgelopen. Het onderzoek wordt naar verwachting eind 2024 afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer