Nevedi: grondstoffenmarkt ernstig ontwricht door oorlog

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt veel menselijk leed. Dat conflict laat volgens de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) ook zien hoe afhankelijk Nederland en Europa zijn van grondstoffen uit dit land voor hun voedselvoorziening en veevoer.

Nevedi%3A+grondstoffenmarkt+ernstig+ontwricht+door+oorlog
© Twan Wiermans

Oekraïne speelt een belangrijke rol in de levering van graan, mais en zonnebloemproducten. Nu door de oorlog grote volumes in één keer wegvallen, ontstaat er een tekort op de Europese markt. De wereldmarktprijzen voor deze producten en hun alternatieven lopen op tot ongekende niveaus.Nevedi maakt zich ernstig zorgen over de kostprijsstijgingen van diervoeder en energie en of die kosten wel kunnen worden doorvertaald in de opbrengstprijzen. Diervoederbedrijven hanteren al 'klantenstops' en er is maatwerk nodig om alle dieren in Nederland te kunnen voorzien van veevoer.


Run op grondstoffen

Voor enkele weken zijn er nog voldoende voorraden. Al komt er een relatief klein deel uit Oekraïne, de grote internationale run op grondstoffen heeft consequenties. Er zijn verschuivingen nodig naar alternatieve grondstoffen en dat duurt enkele maanden. Nevedi en de Europese diervoedersector willen daarom een noodplan met een prioritering.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Eerst moeten de grondstoffen worden gereserveerd voor de humane voeding, daarna voor diervoerder. Biobrandstoffen komen op de laatste plaats. Er zou daarom voor enkele maanden een verbod moeten komen op het gebruik van granen en mais als biobrandstof. Verder zou Europa barrières als het non-gmobeleid en de maximale toelaatbare residuen (mrl's) weg moeten nemen bij de import van grondstoffen.


Klik voor compleet statement op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer