Vlaamse boeren krijgen methaanreducerend voer van overheid

Vlaamse melkveehouders kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor de aanschaf van methaanreducerend veevoer. Dat heeft de Vlaamse overheid besloten.

Vlaamse+boeren+krijgen+methaanreducerend+voer+van+overheid
© Twan Wiermans

In 2019 werd het convenant 'Enterische Emissies Rundvee 2019-2030' afgesloten met de sector om de methaanuitstoot van rundvee te verlagen via marktgerichte en marktgestuurde initiatieven. Rundveehouders kunnen dit jaar een eerste set voermaatregelen toepassen.

De Vlaamse overheid doet dit omdat het toedienen van methaanreducerend veevoeder meerkosten met zich meebrengt. Melkveehouders kunnen dit jaar op vrijwillige basis intekenen op een van de vijf methaanreducerende voermaatregelen, zoals veevoeder met koolzaadschroot en bierdraf, geëxtrudeerd of geëxpandeerd lijnzaad, koolzaadvet, nitraat of 3-nitrooxypropanol (3-NOP).

Volgens de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits besteedt het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat volgend jaar van kracht wordt, veel aandacht aan ecoregelingen. Maar Crevits wil niet wachten om dan pas Vlaamse veehouders tegemoet te komen. 'Voor melkvee kun je via aangepaste voeding de methaanproductie op je bedrijf substantieel verminderen. We geven onze boeren dus nu al de kans om nieuwe voedingsstrategieën toe te passen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer