Meer onderzoek naar oorzaken van Groninger bodemdaling

Ingenieursbureau Sweco doet in opdracht van het ministerie van Economische Zaken opnieuw onderzoek naar de oorzaken van de bodemdaling in het aardbevingsgebied in Groningen. Nadat vorig jaar een pilot was afgerond, bleek dat de onderzoekers bepaalde locaties hadden overgeslagen.

Meer+onderzoek+naar+oorzaken+van+Groninger+bodemdaling
© Huisman Media

Sweco trok in het rapport dat in september verscheen de conclusie dat vooral sprake is van plaatselijke bodemdaling die niet direct is toe te schrijven aan verzakking door gaswinning. Dan zou de verzakking meer algemeen en gelijkmatig moeten optreden. Ook bleef de algemene bodemdaling binnen de normen. De plaatselijke verzakkingen hebben vooral te maken met oude slootdempingen of gedempte greppels, aldus de onderzoekers.

Volgens de agrarische sector was die conclusie te makkelijk, omdat bleek dat de onderzoekers niet in alle drainagebuizen konden komen met hun sensoren. Op aandringen van de sector wordt het onderzoek nu deels overgedaan. In de pilot ging het om locaties in Loppersum en Godlinze.


Natte plekken

Met het antwoord op de vraag hoe de bodemdalingen in het aardbevinggebied is ontstaan, zijn grote belangen gemoeid. Boeren in het gebied hebben de laatste jaren in toenemende mate te kampen met bodemverzakkingen. 'Er ontstaan steeds meer natte plekken op het land, het wordt alleen maar erger', merkte een boerin afgelopen week nog op tijdens een bijpraatbijeenkomst van LTO Noord over de Groninger aardbevingsproblematiek.

Probleem is dat eerder aangelegde drainagebuizen bij bodemverzakkingen niet meer goed functioneren, waardoor het water niet goed weg kan. De schade bedraagt dan al gauw zo'n 1.000 euro per hectare. 'Gerekend over het hele aardbevingsgebied gaat het om heel veel geld', stelt regiobestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord vast.


Compensatie

Westerhuis zegt dat de agrarische sector in het overleg met de overheid over compensatie voor agrarische aardbevingsschade, er bovenop zit. 'We proberen het los te krijgen, maar we kunnen het niet garanderen. Zo ja, dan moet er via het Instituut Mijnbouw Groningen een vergoedingsregeling komen.'

De LTO-bestuurder benadrukt dat je verzakkingschade aan percelen alleen kunt claimen als je de oorzaak ook hard kunt maken. 'Er is echt wel wat aan de hand. Je moet echter wel met een gedegen bewijs komen. Ze moeten nog een aantal locaties onderzoeken. Wellicht dat daar wel duidelijke oorzaken zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer