Rapport bodemdaling: invloed mens op daling te laag ingeschat

De invloed van boeren, burgers, overheden en terreinbeherende organisaties (tbo's) op bodemdaling wordt een stuk lager ingeschat dan het geval is.

Rapport+bodemdaling%3A+invloed+mens+op+daling+te+laag+ingeschat
© Provincie Utrecht

Bodemdaling wordt volgens de wetenschap voor 90 procent beïnvloed door de mens, maar we denken te weinig dat we er iets aan kunnen doen. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde rapport Beelden van Bodemdaling, voortvloeiend uit de Regio Deal bodemdaling Groene Hart. Voor het onderzoek werden boeren, burgers, ondernemers, overheden en tbo's gevraagd hoe zij denken over en om te kunnen gaan met bodemdaling.

34 procent van de ondervraagde boeren in het Groene Hart geeft aan dagelijks beïnvloed te worden door bodemdaling. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verzakken van land en afgenomen grondgebruik. 46 procent van de boeren neemt zelf hydrologische maatregelen.Het ontbreekt echter vaak aan kennis, al scoort de sector op dit onderdeel beter dan burgers en andere bedrijven. Overheden zijn primair aan zet om bodemdaling aan te pakken, zegt 80 procent van alle ondervraagden. Ook blijkt dat alle partijen bereid zijn om het vraagstuk samen op te pakken.


Fundament voor lange termijn

Directeur-generaal Johan Osinga van het ministerie van LNV: 'Het rapport laat zien waar men oplossingen verwacht. Er zijn veel actoren, bodemdaling is niet door één partij op te lossen. Met De Regio Deal hopen we een fundament te vinden voor oplossingen op de lange termijn. Daarbij wordt er niks van bovenaf opgelegd, maar zijn we met elkaar aan het uitzoeken hoe dingen moeten.'


Osinga noemde bij de presentatie van het rapport specifiek de Hoogwaterboerderij in Zegveld als goed voorbeeld van hoe er wordt gewerkt aan meer kennis over de gevolgen van bodemdaling. 'Dat vind ik echt een aansprekend initiatief. Daar zoeken boeren uit hoe ze een boterham kunnen verdienen met een hogere grondwaterstand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer