Extra impuls voor regionaal voedselsysteem Utrecht

Provincie Utrecht geeft komend jaar een vervolg aan het project Lokaal Voedsel Utrecht. Met de extra financiering is er ruimte om meer voedselproducenten en potentiële afnemers met elkaar in contact te brengen.

Extra+impuls+voor+regionaal+voedselsysteem+Utrecht
© William Hoogteyling

De kersverse gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) maakte dit bekend op een bijeenkomst over de resultaten van het project Lokaal Voedsel Utrecht. 'We willen de energie die er nu is graag vasthouden op dit thema.' De financiële impuls maakt onderdeel uit van de Voedselagenda waarbij de provincie dit jaar 300.000 euro vrijmaakt voor het stimuleren van een gezond, duurzaam en regionaal voedselsysteem.

Directievoorzitter Marcel Wijnen van Rabobank Gelderse Vallei ziet dat steeds meer ondernemers de overstap maken naar de korte keten. Het vraagt volgens hem om extra aandacht voor distributie en logistiek. 'En er zijn meer uitdagingen, zoals schaalgrootte, leveringsbetrouwbaarheid en traceerbaarheid van producten', liet hij maandag weten. 'Maar als je ook echt een regionaal voedselsysteem wil, pak je die uitdagingen met plezier op.'


Onzekerheid op wereldmarkt

De huidige onzekerheid op de wereldmarkt met stijgende energie- en voedselprijzen zou de korte keten weleens in de kaart kunnen spelen, denkt de Rabobank-directievoorzitter. 'We zien de laatste jaren al dat steeds meer appels uit Nederland ook hier worden verkocht, in plaats van dat we ze uit Nieuw-Zeeland halen. Dat is een positieve stap.'

Volgens directeur Drees Peter van den Bosch van cateraar Hutten is een systeemverandering nodig om de omslag naar lokaal geproduceerd voedsel echt te maken. 'Dat betekent vooral eten wat in dat seizoen verkrijgbaar is. Dus het hele jaar aardbeien of asperges bestellen kan bij ons niet meer. Omdat de korte keten wat minder efficiënt is, moet de prijs iets hoger zijn.'


Kleinschalige verwerking

Met het project Lokaal Voedsel Utrecht is de afgelopen drie jaar de korte keten onder de loep genomen. Zo zijn twaalf locaties in beeld gebracht waar agrarische producten in de provincie kleinschalig kunnen worden verwerkt. Ook heeft een pilot gedraaid waarbij een aantal chefs warme maaltijden hebben bereid voor de cliënten van zorginstelling Bartiméus. De 'lokaal voedselmakelaar' bracht vraag en aanbod bij elkaar.


Ook zijn nieuwe producten en concepten ontwikkeld. Zo brengt fruitteler Belle van Dijk uit Wijk bij Duurstede een lokale cider op de markt via een aantal supermarkten in de regio. Ad de Jong van de dagwinkel in Schoonrewoerd merkt dat de vraag groeit en de brutomarge op de producten prima is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer