Consumentenbond: herkomst voedsel vaak nog 'te vaag'

Wie in de supermarkt voedsel koopt, blijft te vaak in het ongewisse over het land waar de producten vandaan komen, vindt de Consumentenbond. De belangenclub inventariseerde de informatie die supers geven over het herkomstland van voedingsmiddelen en zegt veel onduidelijkheden te hebben gevonden.

Consumentenbond%3A+herkomst+voedsel+vaak+nog+%27te+vaag%27
© Dirk Hol

Het is verplicht om bij bijvoorbeeld onbewerkt vlees, vis, groente of fruit aan te geven waar dit voedsel vandaan komt. Maar Albert Heijn noemt in zijn onlinesupermarkt tal van landen waar rundvlees vandaan komt, variërend van Nederland tot Ierland, Polen tot Australië. Volgens Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar hebben consumenten die hun vlees het liefst van nabij halen niets aan die informatie.

Op verpakkingen van olijfolie en honing staat volgens de belangenvereniging soms vage informatie over de plek waar deze wordt geproduceerd. Zo valt weleens te lezen dat olijfolie is gemaakt van olijven afkomstig uit de Europese Unie. Ook hekelt de Consumentenbond dat de herkomst van losse groente en fruit niet altijd duidelijk is bij de schappen van de supermarkt.


In Europees verband pleit de Consumentenbond voor strengere regels. Zo is het nog niet verplicht om de herkomst van bijvoorbeeld bewerkt vlees te vermelden, zoals bij gemarineerd vlees.


Complexe regelgeving

Volgens de koepelorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), houdt de branche zich aan de wet- en regelgeving voor informatie op het etiket over de herkomst van producten. Maar die regels zijn volgens de branche 'zeer complex' voor verschillende soorten levensmiddelen.

'Als complexe en zeer gedetailleerde wetgeving tot informatie op het etiket leidt waar een consument niets mee kan, moeten we ons afvragen of dit niet anders kan', schrijft de organisatie in een reactie. 'Daarover willen we graag in gesprek met de Consumentenbond en de wetgever in Brussel en Den Haag.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer