Jumbo mikt op grote doelgroep met nationaal product

Supermarktketen Jumbo wil een zo groot mogelijke doelgroep bereiken met producten van Nederlandse bodem. Daarvoor richt de keten zich op langjarige contracten met boeren en tuinders, meldt Chief Operational Officer Cees van Vliet op de website.

Jumbo+mikt+op+grote+doelgroep+met+nationaal+product
© VidiPhoto

Jumbo ging in 2021 uitvoerig de dialoog aan met Nederlandse boeren en telers over de uitdagingen in de landbouwsector. Dat leidde onder meer tot een verruiming van het aanbod uit Nederland. Los van traditionele importproducten, zoals citrusvruchten, komt nu al ruim driekwart van de versproducten van Nederlandse bodem.

'We zijn bezig dit aanbod van een eigen beeldmerk te voorzien: van dichtbij. En we plaatsen grote borden op het erf van de boeren die aan ons leveren, waarop staat: 'Ik produceer voor Jumbo'. De respons op dit initiatief is geweldig positief. Wij laten graag zien dat we er trots op zijn dat we ons aanbod van deze boeren en telers afnemen', zegt Van Vliet.


De supermarktketen streeft naar langjarige afspraken met leveranciers. Dat is volgens Van Vliet de enige manier om te werken aan een duurzamere, toekomstbestendige keten. 'Neem de boer die met ons wil overstappen op kip met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Die zal uiteindelijk minder kuikens gaan houden. Zo'n omschakeling kan alleen rendabel zijn voor die boer als hij een langlopend afnamecontract heeft.'

'In het verleden wisselden retailers vaak van leveranciers om de laagste prijs te bedingen. Daar geloven wij niet in', stelt Van Vliet. 'We vinden dat iedereen in de keten een goed belegde boterham verdient. Daarom maken we met onze boeren en telers afspraken voor de lange termijn over kwaliteit, volume en prijs. Dat is goed voor deze partners, want het geeft ze extra zekerheid en perspectief. Het is ook goed voor de klant, want die kan rekenen op een constante kwaliteit.'


Jumbo wil in eerste instantie een zo groot mogelijk publiek bereiken met het aanbod van Nederlandse bodem. Het is er Van Vliet niet om te doen een niche te creëren voor mensen die een meerprijs geen probleem vinden. 'Veel interessanter is het om het totale aanbod naar een hoger niveau te tillen en ervoor te zorgen dat het voor iedereen betaalbaar is.'


Bankfinanciering

LTO Nederland prijst Jumbo om de lange termijnafspraken. Voorzitter Sjaak van der Tak vindt dat een pluspunt voor boeren en tuinders. 'Het staat vast dat langere contracten bijdragen aan een beter verdienmodel voor de boer. Voorheen werden contracten voor een of twee jaar afgesloten. Met afspraken voor de langere termijn schep je nieuwe mogelijkheden. Denk alleen al aan het krijgen van bankfinanciering', geeft hij aan.

'Ook moeten we met elkaar de discussie durven aangaan over de prijs die de consument betaalt voor voeding. Ons eten is nu domweg te goedkoop', vindt de LTO-voorzitter. 'We moeten naar een realistischere prijsstelling, ook vanwege de strengere milieueisen. Laat Jumbo en de andere marktpartijen maar duidelijk maken wat de consument allemaal krijgt voor de hogere prijs die hij betaalt.'


Dialoog met sector

De Nederlandse boer en boerin een gezicht geven, dat kan de belangenbehartiger alleen maar toejuichen. Net zoals het initiatief van Jumbo om intensief de dialoog aan te gaan met de sector. In 2021 kreeg dat vorm met de organisatie van vijf bijeenkomsten waarbij boeren, telers, andere ketenpartners, LTO en Jumbo ideeën uitwisselden over het toekomstbestendiger maken van de voedselketen.

Van der Tak is positief over deze ontwikkelingen: 'Het gaat erom dat je het belang van de ander onder ogen durft te zien. Alleen dan kun je waarde creëren voor de hele keten. Jumbo heeft deze stap nu gezet en dat is prijzenswaardig. Het mooie is dat er ook al direct resultaat wordt geboekt. Neem de afspraken over weiderundvlees. Of de volledige overstap op scharrelkip met het Beter Leven-keurmerk die Jumbo voorbereidt met de vaste leveranciers. Van dit soort initiatieven moeten we het hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer