Ook solidariteitsbonus voor leveranciers Tönnies en Vion

De Duitse varkenshouderij zit in zwaar weer. De detailhandel komt de sector tegemoet met een bonus van 2,50 euro per varken. Na Westfleisch krijgen nu ook varkenshouders die leveren aan Tönnies en Vion die toeslag, meldt TopAgrar.

Ook+solidariteitsbonus+voor+leveranciers+T%C3%B6nnies+en+Vion
© Henk Riswick

De Duitse varkensmarkt verkeert in een crisis. De afgelopen weken liep het aantal slachtrijpe varkens dat niet kan worden geslacht door capaciteitstekort bij de slachterijen op tot 700.000 dieren. Daarnaast leidde Afrikaanse varkenspest dat vanuit Polen de grens is overgestoken, voor rampzalig lage prijzen. Een aantal partijen uit de detailhandel betaalt boeren daarom tot nader order een solidariteitsbonus.

Die solidariteitsbonus bedraagt 2,50 euro per varken, dat wordt betaald door de consument via hogere verkoopprijzen. De detailhandel heeft slachterijen gevraagd een manier te vinden om dat bedrag 100 procent door te sluizen naar varkenshouders. Duitse slachterijen noemen dat een uitdaging, omdat het geld door de hele keten moet worden doorgegeven. Westfleisch vond daar als eerste een modus voor.


Beide bedrijven gaan pas in het nieuwe jaar uitbetalen. Eerst moeten organisatorische maatregelen worden genomen, zeggen Tönnies en Vion. Het eerste geld wordt dan met terugwerkende kracht uitbetaald over de kalenderweek 51 en 52. Tönnies wil voor alle geleverde Duitse QS-slachtbonnen de overeenkomstige bedragen van de afgelopen week per kilo slachtgewicht doorberekenen. Hoe Vion precies te werk gaat, is tot dusverre onduidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer