Sensoren kunnen kwaliteitsverlies tijdens transport beperken

Voedselverspilling door kwaliteitsverlies tijdens transport van verse producten is te voorkomen met inzet van sensoren die gegevens verzamelen over het rijpingsproces, realtime modellering van kwaliteitsbederf en toepassing van deze voorspellingen binnen de transportketen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Wageningen University & Research, Van Oers United en TNO.

Sensoren+kunnen+kwaliteitsverlies+tijdens+transport+beperken
© Twan Wiermans

Het onderzoek toont aan dat het met deze technologie mogelijk is om de kwaliteit van versproducten tijdens transport op betaalbare wijze te monitoren. Daardoor kan indien nodig realtime in de logistieke keten worden ingegrepen.

Onderzoekers verwachten dat het concept vooral op het internationale vrachttransport over land toegevoegde waarde heeft. Hier is het ingrijpen in de logistiek het meest haalbaar. De analyse vond plaats met deelnemers vanuit onderzoek, onderwijs, technologieontwikkeling en importeurs van versproducten. De nadruk lag op haalbaarheid en toepasbaarheid van dit concept.

Ook kan het versnellen of aanpassen van processen in de eigen bedrijfsvoering van importeurs, verladers en ladingseigenaars al op korte termijn tot meerwaarde leiden. Verder wordt benadrukt dat voor het goed implementeren van het concept het belangrijk is dat ook de retailers zich aansluiten en dat aanpassing van samenwerkings- en contractvormen noodzakelijk is. Tot slot wordt benoemd dat in het ontwikkelen van de juiste en betrouwbare kwaliteitsverloopmodellen nog een hoop te onderzoeken valt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer