Syngenta gaat groenten ontwikkelen om voedselverspilling te halveren

Zaadfirma Syngenta meldt zich aan bij Samen Tegen Voedselverspilling. Dit is de beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen om voedselverspilling te halveren voor 2030. Het bedrijf maakte dit bekend ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Voedselverlies en Voedselverspilling.

Syngenta+gaat+groenten+ontwikkelen+om+voedselverspilling+te+halveren
© Syngenta

Syngenta Seeds gaat groenten veredelen waardoor bijvoorbeeld oogst- en snijverlies wordt voorkomen en de houdbaarheid langer is. 'Naar schatting gaat een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd verloren door verspilling voordat het op tafel komt', stelt president global seeds Jeff Rowe van Syngenta. 'We innoveren door nieuwe gewassen te ontwikkelen die voedselverspilling verminderen en telers te helpen om veilig, voedzaam en voldoende voedsel voor de hele wereld te kunnen produceren.'

Volgens de stichting Samen Tegen Voedselverspilling staan groenten in Nederland in de top 3 van verspilling. Hier is dus nog veel winst te boeken. Voedselverspilling vindt plaats in de hele keten. Niet alleen op het veld door ziekten en plagen, maar ook door bederf of schade. Daarnaast gaat voedsel verloren door arbeidstekorten, transportbewegingen en vertragingen. Verder wordt voedsel verspild in winkels, restaurants en bij mensen thuis.


Gerichte veredeling

'Met gerichte veredeling kunnen we verspilling tegengaan van grond tot mond', zegt Sjaak van de Ploeg van Syngenta. Hij is hoofd groentezadenontwikkeling van de regio Europa, Afrika en het Midden-Oosten. 'Zo voorkomen we bij telers oogstverlies, door gewassen weerbaar te maken tegen ziektes en extreme weersomstandigheden. Bij verwerkers treedt vaak snijverlies op, ook daar bieden we oplossingen voor.'

Een goed voorbeeld is de 'hamburgersla' waarvan alle blaadjes op een hamburgerbroodje passen. Ook minibloemkool met de doorsnede van een bloemkoolroosje draagt bij aan minder voedselverspilling. Hetzelfde geldt voor broccoli met kleine schermpjes op dunne steeltjes, omdat de porties kleiner zijn. De gebruikelijke dikke broccolistammen zijn ook eetbaar, maar worden door de consument meestal weggegooid.

Directeur Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling is verheugd dat Syngenta zich aansluit bij de verspillingsvrije beweging. 'Het veredelingsbedrijf staat helemaal aan het begin van de voedselketen en heeft daarmee een unieke blik op het efficiënt benutten van grondstoffen. Ik kijk ernaar uit om samen met Syngenta en andere ketenpartners verder te werken aan onze ambitie om jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer