'Gevoel van trots op onze ondernemers'

Op het moment dat ik deze column schrijf, teistert een fikse storing sociale media als Facebook, Instagram en WhatsApp. De wereld lijkt even stil te vallen. Lichte paniek breekt uit. Wij en de digitale media: de afgelopen jaren leek het weleens of een goede wifiverbinding de basis van ons bestaan was, onze primaire levensbehoefte.

%27Gevoel+van+trots+op+onze+ondernemers%27
© ZLTO

Toch heeft de coronacrisis ons geleerd dat dit niet zo is, integendeel. Rijk voedsel en fijn groen blijven de basis voor een gebalanceerd en gezond leven, zorgen voor fysieke weerstand en mentale weerbaarheid. Alleen al dat gegeven vraagt om een herwaardering voor het werk van onze boeren en tuinders. Hun aantal mag in absolute zin teruglopen, hun positieve economische en maatschappelijke afdruk blijft onverminderd groot.

In de bredere agrofoodketen houden boeren en tuinders ruim tien keer zoveel mensen aan het werk. Zo vormt de primaire sector een kennisintensieve, exportgerichte en waardevolle internationale economie die fiks bijdraagt aan de positieve kaspositie van ons land.

Het steekt me dat politici onze prominente exportpositie soms openlijk ter discussie stellen. Ze vergeten gemakshalve dat de overgrote meerderheid, 80 procent, zijn weg vindt binnen de Europese Unie: de interne markt zonder grenzen.

Het steekt me dat politici onze prominente exportpositie soms openlijk ter discussie stellen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Vreemd. We zijn bijna allemaal voorstander van Europese samenwerking en zouden dus blij moeten zijn met het positieve effect daarvan voor onze economie; een gevoel van trots op wat Nederlandse agrarische ondernemers presteren. Ook onze bijdrage aan een preventief zorgbeleid verdient waardering. Een campagne op de socials dan maar? Daar ben ik voor. Dan maar hopen dat Facebook niet weer stilvalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer