Staghouwer: geen reden voor herziening landbouwbeleid

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet op dit moment geen reden om af te wijken van de ingezette verduurzaming van de land- en tuinbouw. Wel deelt hij de zorgen van ondernemers en consumenten over de gestegen grondstof-, energie- en voedselprijzen.

Staghouwer%3A+geen+reden+voor+herziening+landbouwbeleid
© Dirk Hol

'Ik heb grote zorgen om de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor het land en haar inwoners. De onzekere tijden zorgen ook voor vragen en onrust over de voedselvoorziening. Waar het kan, zal Nederland zich inzetten boeren in Oekraïne te helpen, handelsstromen openhouden in de EU en daarbuiten. Onze landbouwraden wereldwijd kunnen helpen bij het aanboren van alternatieve markten', aldus Staghouwer.


Volgens de bewindsman ervaren Nederlandse ondernemers en consumenten directe prijsgevolgen van de wegvallende markt op bijvoorbeeld graan en tarwe, gas. 'Ik sta in nauw contact met de agrarische sectoren en deel ook hun zorgen hierover, maar de aandacht gaat nu vooral naar de situatie in Oekraïne. De Europese en Nederlandse voedselvoorziening is weerbaar en ik zal mij in Brussel blijven inzetten om de effecten op de landbouwmarkten zoveel mogelijk te beperken.'Vanuit de agrarische sector klonk afgelopen week de roep om de boer-tot-bordstrategie, die inzet op vergroening van de land- en tuinbouw, te herzien. Staghouwer vindt dat te voorbarig. De inzet op verduurzaming draagt volgens hem juist bij 'aan een robuuste en toekomstbestendige agrarische sector' die minder afhankelijk wordt van fossiele energie en de import van kunstmest en grondstoffen voor veevoer.


Landbouwraad over Oekraïne

Tijdens de landbouwraad van maandag 21 maart vergaderen de landbouwministers van de EU-lidstaten over de ontwikkelingen op de agrarische markten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In een brief aan de Tweede Kamer licht de minister donderdag de agenda van die vergadering toe.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Een van de zaken waarvoor Staghouwer zich in Brussel gaat inzetten, zijn de mogelijkheden voor het gebruik van minerale meststoffen in de EU te vergroten. Om zo de afhankelijkheid van kunstmest te verminderen. 'Ik zal het belang van meer ruimte binnen de Nitraatrichtlijn voor deze belangwekkende en innovatieve oplossingen ook deze Raad weer inbrengen.'

Wageningen Economic Research (WER) heeft op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een analyse gemaakt van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de agrarische markten. De Nederlandse voedselvoorziening, die sterk is verweven met de Europese, is volgens Staghouwer robuust.


Aanvoer uit andere regio's

Europa is niet afhankelijk van de graanproductie van Oekraïne en Rusland, blijkt uit de WER-analyse. De EU is bijvoorbeeld zelfvoorzienend voor tarwe met 17 procent van de wereldproductie, Oekraïne produceert daarvan 3 procent. Wel wordt voor de invoer van energie en veevoer, zoals mais of bepaalde oliehoudende gewassen, op dit moment sterk geleund op de regio. Aanvoer uit andere regio's zal, al dan niet tijdelijk, nodig zijn.

De grootste bedreiging voor de voedselzekerheid wordt nu ondervonden in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Die importeren veel graan uit de Zwarte Zee-regio en trachten zich nu te verzekeren van importen uit andere landen. Op deze speciale website van Wageningen Economic Research is een Engelstalig dashboard beschikbaar waarmee gebruikers relevante data kunnen opvragen over de handel met Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer