Brussel werkt aan extra steunpakket voor land- en tuinbouw

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski werkt aan een extra agrarisch steunpakket vanwege de oorlog in Oekraïne. Naar verluidt komt er nog eens 500 miljoen euro beschikbaar voor boeren en tuinders.

Brussel+werkt+aan+extra+steunpakket+voor+land%2D+en+tuinbouw
© Europese Unie

Volgens een Brusselse bekendmaking zijn er nog geen adviezen opgesteld en komt de expertgroep op 23 maart opnieuw bijeen. Dat geeft Wojciechowski en de Franse landbouwraadvoorzitter Julien Denormandie gelegenheid om bij de ministers het draagvlak voor eventueel ingrijpende besluiten af te tasten.

Het verlies van de invoer van grondstoffen uit Oekraïne heeft vooral een negatief effect op Europese veehouders. 'De Europese Commissie overweegt daarom interventiemaatregelen in de varkenssector', zegt Wojciechowski.


Agrarische crisisreserve

Ook is er niet langer weerstand tegen het openstellen van de agrarische crisisreserve van zo'n 500 miljoen euro, voor een schaderegeling vanwege de dure kunstmest en veevoer. Van de ministers in de landbouwraad hangt af of er over twee weken ook voor de glastuinbouw een compensatieregeling komt voor het dure gas.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Wojciechowski zei eerder ook dat de Europese Commissie zal kijken naar de doelstelling voor duurzaam voedselbeleid, inclusief de boer-tot-bordstrategie. Het is niet bekend of de expertmeeting daar een advies over opstelt. Wel was al eerder duidelijk dat Eurocommissaris Frans Timmermans zijn Green Deal niet wil uitkleden, maar dat hij wel aanpassingen of verbeteringen toejuicht.


Braakleggen grond

De Europese boerenkoepelorganisatie Copa-Cogeca riep deze week op nieuwe doelstellingen op te nemen in de boer-tot-bordstrategie. Zo moet worden afgezien van het braakleggen van landbouwgrond. Ook wil ze geen beperking op het gebruik van chemische middelen in de landbouw. In Nederland ligt overigens nauwelijks landbouwgrond braak. Hier wordt deze vergroeningseis in het GLB voornamelijk ingevuld met de inzaai van vanggewassen na de hoofdteelt.

'Aangezien de Russische regering voedselzekerheid als wapen gebruikt, moeten we dit tegengaan met een voedselschild', zegt voorzitter Christiane Lambert van Copa-Cogeca. Uit de meest recente gegevens van de Europese Commissie blijkt dat er ongeveer 5 miljoen hectare braakliggende landbouwgrond in de EU zou kunnen worden aangewend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer