Kamerleden bezorgd over nijpende situatie glastuinbouw

Verschillende Kamerleden hebben dinsdag tijdens een Kamerdebat hun zorgen geuit over de situatie in de glastuinbouw. Door de oorlog in Oekraïne, de extreem hoge energieprijzen en de versnelde verduurzaming van de sector dreigen ondernemers in grote financiële problemen te komen.

Kamerleden+bezorgd+over+nijpende+situatie+glastuinbouw
© Dirk Hol

Kamerleden Derk Boswijk (CDA), Peter Valstar (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) vroegen onder meer aandacht voor de transitie in de glastuinbouw. Ze stellen dat de huidige beleidsinstrumenten gericht op de energietransitie, zoals de ODE op elektriciteit en de SDE++, de overgang naar een duurzamere glastuinbouwsector niet bevorderen.'Fiscale maatregelen helpen de transitie alleen verder als er ook daadwerkelijk alternatieve duurzame handelingsopties zijn voor de glastuinbouwsector, zoals toegang tot duurzame warmte, energiebesparing en gebruik van CO2 uit externe bronnen', schrijven de Kamerleden in hun motie. Bovendien hebben veel ondernemers door de alsmaar stijgende energieprijzen nauwelijks nog spek op de botten. Valstar zegt te hopen dat de minister ervoor zorgt dat ze er niet aan onderdoor gaan.


Maatregelenpakket

Het kabinet komt in april met een maatregelenpakket voor een versnelling van de energietransitie in de glastuinbouw. Valstar en Grinwis verzoeken het kabinet fiscale maatregelen parallel laten lopen aan het beschikbaar komen van duurzame handelingsopties voor de glastuinbouw. 'Maatregelen mogen niet leiden tot een kostenstijging', vindt ook Caroline van der Plas (BBB).


Landbouwminister Henk Staghouwer benadrukt dat de oplossing voor de nijpende situatie in de glastuinbouw niet alleen is voorbehouden aan het kabinet. Ook de banken zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarnaast wijst hij erop dat dat de gevolgen voor het verdienmodel voor de glastuinbouw zullen worden meegenomen in de maatregelen die het kabinet neemt rond de verduurzaming van de glastuinbouw.


Erop of eronder

Naast de vragen over de SDE++ vroegen de Kamerleden ook aandacht voor het afschaffen van het verlaagde tarief tuinbouw voor ketelgas en het inperken van de wkk-vrijstelling, beide vanaf 2025. Dit voorgenomen besluit staat in het coalitieakkoord en leidt tot verdere kostenstijgingen bij tuinders die ze er nu niet bij kunnen hebben.

'De energiekosten voor de glastuinbouw gaan momenteel 20 keer over de kop. Een tuinder die normaal 150.000 euro kwijt is per maand, betaalt nu 3 miljoen euro. Hiermee kan hij het misschien nog tot de zomer uitzingen, maar in de komende winter is het wel erop of eronder', aldus Valstar en Boswijk, mede-indiener van de betreffende motie.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Valstar toonde zich samen met Kamerlid Grinwis tijdens het debat ook bezorgd over de wereldwijde voedselzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Ze kwamen met het voorstel voor aanvullende voedselproductie in ons land, zowel binnen als buiten de kassen. De overheid zou bijvoorbeeld de omschakeling van sierteelt naar groenteteelt kunnen bevorderen, is het idee.


Geen noodwet

Staghouwer deelt de zorgen van de Tweede Kamer, maar ziet momenteel geen grote problemen voor de voedselzekerheid. Wel zegt hij alert te zijn. 'Op dit moment is er geen noodzaak om een noodwet voor de voedselvoorziening van stal te halen en in te grijpen. Waar nodig zal ik handelen, samen met mijn collega's in de Europese Unie.' De moties worden volgende week in de Tweede Kamer in stemming gebracht.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer