Moskou: Russisch graan eerst voor eigen gebruik

Rusland moet het gebruik van graan voor zijn eigen broodbakkerijen voorrang geven boven de export naar het buitenland. Dat heeft de Russische premier Michail Misjoestin gezegd. Rusland is een belangrijke exporteur van graan.

Moskou%3A+Russisch+graan+eerst+voor+eigen+gebruik
© Koos van der Spek

‘Het is belangrijk om de voedselmarkt in balans te houden en we houden de prijzen van de meest essentiële levensmiddelen scherp in de gaten, waaronder brood.’ Volgens hem is er een grote vraag naar Russisch graan in het buitenland en neemt de graanprijs toe. ‘Het is daarom noodzakelijk dat we die grondstoffen vooral aan de eigen bakkerij-industrie leveren.’


Verder wil Rusland ook de prijzen van goederen als voedsel en medicijnen gaan reguleren, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van een Doema-lid. Een wet van die strekking kan volgens Aleksandr Chinsjtejn van de regeringspartij Verenigd Rusland elk moment worden voorgesteld.

De graanprijzen zijn hard gestegen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Ook Oekraïne is een belangrijke graanproducent, maar door de oorlog zal een deel van de oogst verloren gaan. Kiev kondigde eerder op de dag nog aan dat er exportvergunningen nodig zijn voor de uitvoer van verschillende graansoorten. Het land wil daarmee zorgen voor genoeg voedsel voor de eigen bevolking en het leger tijdens de oorlog.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer